Svet

20.04.2023. 12:43

CNBC

Autor: Nova ekonomija

Rastu cene šećera, poskupljuju i slatkiši

Foto: Pixabay

Svet

20.04.2023. 12:43

Cene šećera su dostigle svoj maksimum u poslednjih 11 godina i mogle bi dalje da rastu, kao i da utiču na poskupljenje slatkiša. Razlog su ekstremni vremenski uslovi, oni otežavaju gajenje poljoprivrednih kultura od kojih se dobija ta namirnica.

Kako je preneo CNBC, cene šećera su porasle jer je rastuća tražnja za tom namirnicom bila praćena sve lošijim vremenskim izgledima, a analitičari smatraju da još ima prostora za porast cena.

Inače, u Srbiji je cena šećera u prodavnicma do skoro bila ograničena, prema odlukama Vlade Srbije.

Fjučersi (terminski ugovori kod kojih se dve ugovorne strane obavezuju da će obaviti transakciju) za sirovi šećer su poslednjih dana porasli na 24 centa po funti i tako su dostigli svoj jedanaestogodišnji maksimum.

Problem su i loše vremenske koje muče najveće proizvođače šećera.

Sve veće cene šećera, kako cenjuju analitičari, mogle bi da utiču na poskupljenje slatkiša.

Da li ćemo uspeti da se izborimo sa nestašicama šećera i ulja?

„Porast cena konditorskih proizvoda i napitaka na bazi šećera će uključiti rastuće vrednosti šećera“, rekao je Džon Stansfild, analitičar onlajn platforme za podatke o robi DNext.

Prema njegovim rečima, cene prerađene hrane rastu na globalnom nivou:

U čokoladici imate mleko, kakao prah i cene tih namirnica takođe rastu. Troškovi energije i rada u  proizvodnju takve robe takođe rastu.

Kako dodaje, u se Aziji poslednjih nedelja okončava sezona drobljenja šećerne trske, posebno u zemljama koje su njeni ključni proizvođači, poput Indije, Tajlanda, Kine i Pakistana.

Indija je inače drugi najveći proizvođač šećera na svetu posle Brazila.

Početkom aprila, Indijsko udruženje za trgovinu šećerom smanjilo je svoje procene proizvodnje šećera za skoro tri odsto za setzonu proizvodnje koja traje od oktobra 2022. do septembra 2023.

To udruženje je saopštilo i da su obilne padavine u regionu Maharaštri, koje čine više od jedne trećine proizvodnje šećera u Indiji, takođe uticale na manji obim proizvodnje poljoprivrednih kultura od kojih se dobija šećer.

Stansfield je dodao da je manjoj proizvodnji šećera doprineo loš rod šećerne repe u Evropi, pre svega zbog manjih zasada, i teške letnje suše, kao i tražnje koja se nastavlja nakon perioda pandemije koronavirusa.

Oko 80 odsto globalne proizvodnje šećera potiče od šećerne trske, prema Međunarodnoj organizaciji za šećer, dok 20 odsto potiče od šećerne repe koja se u Srbiji nekada nazivala kraljicom poljoprivrednih kultura.

Ekstremne vremenske prilike bi mogle da utiču na povećanje cene šećera.

Iako bi Kina eventualno mogla da iskoristi državne rezerve kako bi ublažila pritisak na globalnim tržištima, analitičari naglašavaju da na cene šećera mogu da utiču brojni drugi faktori.

Kiša pravi problem i glavnim proizvođačima bšećerne trske u Brazilu, usporavajući početak njene žetve koja počinje u aprilu.

Još jedan faktor koji podstiče cene je nedavna iznenađujuća odluka OPEK-a da smanji proizvodnju nafte za oko 1,16 miliona barela dnevno. To je podstaklo preusmeravanje šećerne trske ka proizvodnji etanola, koji se takođe koristi kao biogorivo.

Problemi na tržištu šećera naročito bi mogli da pogode zemlje Severne i Podsaharske Afrike, gde su potrošnja šećera i tražnja za njegovim uvozom veoma visoki.

Stručnjaci: Srbija mora da znatno da poveća robne rezerve

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.