Rat zbog litijuma u portugalskim brdima

Pexels

Severna portugalska pokrajina Tras-os-Montes planira eksploataciju litijuma na površinskom kopu. Međutim, lokalno stanovništvo, u ovom retko naseljenom i ekonomski siromašnom regionu, se ne slaže sa ovim planom.

Idilični predeo u blizini sela Kovas de Baroso je u opasnosti zbog moguće eksploatacije litijuma, piše Dojče vele

Litijum je ključna sirovina za baterije u električnim automobilima, a navodi se da bi njegova eksploatacija doprinela smanjenju globalne emisije ugljen-dioksida i zavisnosti Evrope od uvoza. 

Portugalska vlada odlučna je da pretvori zemlju u velikog igrača u rudarenju litijuma. Procenjuje se da Portugal ima 10 odsto rezervi litijuma u celoj Evropi.

Vrednost rudnog bogatstva Avganistana procenjena na tri biliona dolara
Prođoh Levač, prođoh litijum: Australijska kompanija dobila dozvolu za istraživanje

Problem je to što se, nažalost, najveći deo ovog metala nalazi u prelepim predelima kao što je Kovas de Baroso. Samim tim je i najavljena eksploatacija plodno tlo za konflikte.  

Predsednik lokalne grupe aktivista Nelson Gomeš kaže da je inicijalni plan da se litijum vadi sa četiri lokacije u ovom delu zemlje.

Ocenjuje da bi eksploatacija dovela do toga da reke budu preusmerene, a ceo pejzaž i ekološki balans uništeni. Kaže i da se u ovom delu Portugalije vekovima bave održivom poljoprivredom.

Organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) proglasila je ovaj predeo svetskom poljoprivrednom baštinom, zbog održivih poljoprivrednih metoda koje se tamo primenjuju.

Portugalska vlada međutim ukazuje na širu sliku. Pre tri godine usvojena je nacionalna staregija za litijum vredna nekoliko milijardi evra.

U svoju korist Vlada govori o profitabilnoj tehnologiji budućnosti i kreiranju radnih mesta za visokokfalifikovane radnike. 

Vlada očekuje da radovi krenu koliko sledeće godine. Ideja je da i se gradi fabrika i rafinerija za preradu litijumske rude.

Iskopavanje litijuma u Srbiji počinje 2026, najavljuje Rio Tinto

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • 3pm

    ко хоће аутомобиле на батегије нек се сађ сналаји за батерије нас и нсшу земљу нека заобиђе у широком луку

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.