Svet

31.03.2024. 15:40

Le Monde, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Rumunija i Bugarska se delimično pridružile Šengen zoni

Foto: Pixabay

Svet

31.03.2024. 15:40

Rumunija i Bugarska su se u nedelju, 31. marta delimično pridružile evropskoj zoni bez provere putnih dokumenata, čime je obeležen novi korak u integraciji dve zemlje sa Evropskom unijom nakon 13 godina od pridruživanja.

Nakon godina pregovora o pridruživanju takozvanom šengenskom prostoru, sada postoji slobodan pristup za putnike koji dolaze vazdušnim ili morskim putem. Međutim, kopnene granične provere i dalje ostaju na snazi.

Bugarska i Rumunija postale su članice EU 2007. godine, a njihovom uključivanju u Šengen zonu dugo se protivila Austrija, zbog straha od ilegalnih migracija.

Austrija je stavila veto na prijem Rumunije i Bugarske u šengensku zonu krajem 2022. godine, ali je Hrvatskoj dozvolila puno pristupanje iako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju kasnije, 2013. godine.

Austrija je ranije zahtevala povećanja misija Fronteksa u Bugarskoj i Rumuniji, izdvajanje finansijskih sredstava od Evropske komisije za stabilnu zaštitu spoljnih granica EU u dve zemlje, kao i strožu kontrolu na kopnenim granicama u Bugarskoj i Rumuniji za tražioce azila, posebno iz Avganistana i Sirije, koji se trenutno nalaze u Austriji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ukidanje unutrašnjih vazdušnih i pomorskih granica za Bugarsku i Rumuniju.

„To je veliki uspeh za građane dve države, a koristiće i milionima građana EU“, objavila je Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži X, dodajući da će otvaranje granica za Bugarsku i Rumuniju ojačati šengenski prostor.

Šengenska zona je uspostavljena 1985. godine i pre prijema Bugarske i Rumunije, sastojala se od 23 od 27 zemalja članica EU, zajedno sa Švajcarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.

Šengenski prostor omogućava da više od 400 miliona ljudi slobodno putuje između zemalja članica bez prolaska kroz granične kontrole.

Kako zemlje pristupaju šengenskom prostoru? Zemlje koje žele da se pridruže šengenskom prostoru moraju ispuniti listu preduslova. One moraju:

  • Da primenjuju zajednički set šengenskih pravila (tzv. „šengen acquis“), npr. u pogledu granične kontrole, izdavanja viza, policijske saradnje i zaštite ličnih podataka.
  • Da preuzmu odgovornost za kontrolu spoljnih granica u ime drugih šengenskih zemalja i za izdavanje jedinstvenih šengenskih viza.
  • Da efikasno sarađuju sa agencijama za sprovođenje zakona u drugim zemljama Šengena kako bi se održao visok nivo bezbednosti kada se ukinu unutrašnje granične kontrole.
  • Da se povežu i koriste Šengenski informacioni sistem (SIS) i viznim informacionim sistemom (VIS).

Zemlje koje žele da se pridruže šengenskom prostoru moraju da prođu niz evaluacija kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju uslove neophodne za primenu šengenskih pravila. Na sajtu Saveta Evrope dostupni su detaljni odgovori na sva pitanja vezana za Šengen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.