Vesti iz sveta

04.08.2014. 15:40

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rusija: Pet agencija bankrotiralo, turisti na cedilu

U Rusiji je za tri sedmice bankrotiralo pet turističkih agencija, a u poslednjem slučaju bankrota u inostranstvu je ostalo blokirano 27.000 turista.
Preduzeće Lavirint je u subotu saopštilo da obustavlja sve aktivnosti, u trenutku kada je 27.000 turista bilo na putovanjima, bez povratne avionske karte.
U međuvremenu, u Rusiju se jutros vratilo 5.500 turista agencije Lavirint, a u odmaralištima je ostalo još 17.500 turista, izjavila je sekretar za štampu Rosturizma, Irina Šćegoljkova.
Deo njih je vraćen preko Turopomoći, a ostali zahvaljujući drugim agencijama i avio-prevoznicima. 
Lavirint je peti ruski tur operator koji je bankrotirao u poslednje tri nedelje, što je delimično posledica sankcija uvedenih Rusiji zbog ukrajinske krize. „Strahujemo da je će to izazvati ‘domino-efekat’ „, rekla je Šćegoljkova. 
Problemi ruskih turističkih operatera, dovešće do toga da u najskorije vreme budu ispražnjeni fondovi udruženja Turopomoć, koje priskače u pomoć turistima u vanrednim okolnostima. Turopomoć je udruženje turoperatera specijalizovanih za organizovanje putovanja u inostranstvo, koje je formirano da pruži „hitnu pomoć“ turistima u vanrednim situacijama. 
Prema rečima Šćegoljkove, čak i ako sredstva Turopomoći budu dovoljna za prevoz svih turista Lavirinta, fond će ostati potpuno prazan. U slučaju bankrota još jedne turističke agencije biće teško da se nešto preduzme. 
Ova godina je generalno za turističku granu Rusije teža nego krizna 2009, rekla je pres sekretar Ruskog saveza turističke industrije, Irina Tjurina. To je pre svega povezano s političkom situacijom koja se iskomplikovala od početka godine. Pored toga, situacija je pogoršna skokom deviznog kursa koji je uticao na aktivnosti potrošača. 
Značajnu ulogu imale su i pretnje sankcijama, koje su mnogi Rusi lično shvatili i mislili da im Evropa neće izdavati vize, iako to ne odgovara stvarnosti, dodala je Tjurina. 
Pored toga, prema njenim rečima, „danak“ je uzeo i strah od moguće rusofobije, pa ljudi neće da idu u inostranstvo, plašeći se da će se prema njima tamo loše ponašati. Pres sekretar je podsetila i na preporuke osoblja raznih ustanova gradjanima da ne idu na odmor u inostranstvo. 
S druge strane, pojavila se žestoka konkurencija na turističkom tržištu zemlje, rekla je ona. Ponuda znatno premašuje tražnju. Zbog toga Labirint nije mogao da realizuje kapacitete koje je rezervisao, objasnila je. 
U Ruskom savezu turističke industrije ukazuju da su zajednički faktori uticali na sve bankrote turoperatera u poslednjih nekoliko nedelja. 
„Naravno, svako ima neku svoju istoriju i odgovarajuće razloge. Ako bi se to događalo samo iz tržišnih razloga, onda bi propale sve kompanije iz tog sektora kojih je u Rusiji oko 2.000. Ali to se nije dogodilo“, ztaključila je Tjurina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Oduševljena sam, baš mi se sviďa Kostarika, volela bih da imam mogućnost da se odmaram tu 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.