FOTO: Pixabay

Ruski kontroverzni zakon o internetu stupio na snagu

FOTO: Pixabay

Zakon koji daje zvaničnicima široka ovlašćenja da regulišu saobraćaj na internetu stupio je na snagu u Rusiji, nakon što je ranijim zakonima već zabranjeno „nepoštovanje" vlasti i širenje onoga što Vlada smatra „lažnim vestima", javlja BBC.

Zakon omogućava Kremlju da prekine konekciju sa internetom korisnicima u Rusiji ili im onemogući pristup svetskoj mreži u slučaju „vanrednog stanja", a sama Vlada je ta koja odlučuje šta predstavlja pretnju i kako postupiti.

Zakon obavezuje internet provajdere da ugrade opremu koje je u stanju da identifikuje izvor saobraćaja i filtrira sadržaj, što u praksi znači da će državna regulatorna agencija Roskomnadzor biti efikasnija u blokiranju sajtova.

Kritičari upozoravaju da će Vlada koristiti novi zakon da ućutka kritike na svoj račun, dok Kremlj tvrdi da će zakon poboljšati sajber-bezbednost.

Rusija se trudi da preusmeri internetski saobraćaj i podatke kroz servere pod državnom kontrolom, kako bi smanjila zavisnost od stranih servera nad kojima ima manje kontrole, piše BBC.

Zakon je ranije ove godine potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. Portparol Kremlja Dimitri Peskov odbacio je sumnje da Vlada planira da „izoluje" kritičare na internetu. 

Međutim, organizacije kao što su Human Rights Watch i Reporteri bez granica smatraju da zakon predstavlja pokušaj da se pojača cenzura i politička kontrola nad internetom.

PROČITAJTE JOŠ:

Funkcioneru SNS 1,6 miliona evra subvencija za izgradnju hotela

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • crni domino

    Kod nas to vlast uveliko radi, diskretno i mimo zakona! Tacka! PS: Vec neko vreme Vam pisem komentare ali nijedan ne objavljujete!? Zasto!? Ciji ste vi guzoljubi!? Vucicevi!?