Ruski prihodi od nafte rastu uprkos sankcijama

Pixabay

Prihodi Rusije od fosilnih goriva oborili su rekord u prvih 100 dana rata u Ukrajini, usled neočekivano visokih prihoda od prodaje nafte. Iako Rusija zbog sankcija izvozi manju količinu nafte nego prethodnih godina, rast cena je više nego nadomestio ovaj pad, pokazuje nova analiza Centra za istraživanje energije i čistog vazduha, organizacije sa sedištem u Helsinkiju, prenosi Njujork tajms. 

Iako sve više zemalja i kompanija izbegavaju trgovinu sa kompanijama iz Rusije, izvozne cene fosilnih goriva u proseku su bile oko 60 odsto više nego prošle godine.

Rusija je zaradila vrlo verovatno rekordnih 93 milijarde evra prihoda od izvoza nafte, gasa i uglja u prvih 100 dana od invazije na Ukrajinu, pokazuje analiza. 

"Trenutna stopa prihoda je bez presedana, jer su i cene bez presedana, a obim izvoza je blizu svojih najviših rekordnih nivoa", rekao je Lori Milivirta, analitičarka Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

Ruske kompanije će ostati u Srbiji još dve godine

Izvoz fosilnih goriva bio je ključni faktor za jačanje ruske vojske. U 2021. prihodi od nafte i gasa činili su 45 odsto ruskog federalnog budžeta, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Što je još važnije, prihod Rusije od izvoza fosilnih goriva premašuje ono što zemlja troši na rat u Ukrajini, procenio je istraživački centar.

Pad cene žitarica zavisi od Rusije i Ukrajine

Ukrajinski zvaničnici ponovo su pozvali države i kompanije da u potpunosti zaustave trgovinu sa Rusijom.

"Tražimo od sveta da učini sve što je moguće kako bi odsekao Putina i njegovu ratnu mašinu od svih mogućih izvora finansiranja, ali to traje predugo", rekao je Oleg Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina je takođe pratila ruski izvoz, a brojke istraživačkog centra iz Helsinkija Ustenko je opisao kao "konzervativne".

Ipak, osnovni zaključci, su, kako kaže, isti - da fosilna goriva nastavljaju da finansiraju ruski rat.

"Možete da prestanete da da uvozite ruski kavijar i rusku votku, i to je dobro, ali definitivno nije dovoljno. Morate prestati da uvozite rusku naftu", rekao je Ustenko.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.