S. Makedonija planira da ukine porez na dohodak u IT sektoru

Foto: Pixabay

Severna Makedonija planira da porez na dohodak za zaposlene u IT sektoru svede na nulu do 2023. godine, piše portal startit.

Prema novom predlogu Plana rada Vlade Severne Makedonije, cilj im je da ekonomija postane konkurentnija, kroz domaće i strane investicije, a poseban naglasak biće na razvoju inovacija. 

Vlada ulaže napore da, do kraja svog mandata 2024. godine, dovede godišnji rast bruto domaćeg proizvoda na četiri odsto, a deo tih napora će značajno uticati i na IT sektor.

Kroz izmenu poreske politike, za ovaj sektor će važiti drugačiji uslovi.

Plan je da porez sa dosadašnjih 10 odsto, sledeće godine bude smanjen na pet, a u 2021. na tri procenta i da konačno 2023. godine bude potpuno ukinut. 

"Digitalizacija je suštinski proces da bi ekonomija postala efikasnija, a kvalitet života porastao", piše u predlogu Plana rada Vlade Severne Makedonije.

Ekonomska politika biće usmerena na razvoj inovacija i ulaganja u tehnološki razvoj, jer Vlada u tome vidi šansu za željenu transformaciju ekonomije.

Do kraja 2020. godine biće završen proces analize i preporuka za dalje jačanje Fonda za inovacije i tehnološki razvoj. 

Cilj je da Severna Makedonija postane regionalni akcelerator za novoosnovana preduzeća, pre svega startape, pošto se naglasak stavlja na mogućnost brzog rasta. Ideja im je da nakon prvih šest meseci taj regionalni akcelerator otvore i za zemlje zapadnog Balkana.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara