Donald Tramp FOTO:@WhiteHouse

SAD lobiraju u Evropi i Japanu da ne kupuju opremu od Huaveija

Donald Tramp FOTO:@WhiteHouse
SAD aktivno lobiraju u Nemačkoj, Italiji i Japanu kako bi ubedile tamošnje vlasti da ne kupuju opremu za 5G mrežu od kineske kompanije Huaveij, piše VentureBeat.

Taj američki sajt piše, pozivajući se na Volstrit džurnal, da su američke vlasti već pokušale da ubede zvaničnike Australije, Kanade i Južne Koreje da odbace ponudu kineskog giganta, kao i da je sada na redu lobiranje u Nemačkoj, Italiji i Japanu. 

Kako se navodi, razlog za zabrinutost Vašingtona je u strahu da Peking posredstvom Huaveija želi da špijunira američke vojne baze u spomenutim zemljama, a kroz instaliranje kineske tehnologije koja je stub za nadolazeći standard 5G mreže. 

"Sa zemljama širom sveta delimo našu zabrinutost povodom sajber napada u telekomunikacionim infrastrukturama. Budući da žele da pređu na 5G mrežu podsećamo ih na zabrinutosti. Postoje dodatne komplikacije vezane za 5G mrežu koje je čine podložnijom sajber napadima", rekao je američki zvaničnih Volstrit džurnalu. 

Kompanija Huavej je ranije odbacila optužbe SAD o lošim namerama i istakla da je iznenađena ponašanjem američke vlade. 

Huavej nije prvi kineski proizvoćač koji ima probleme sa američkim vlastima. 

Uređaji i oprema kompanije ZTE imaju poteškoća sa plasiranjem proizvoda u SAD, a sam Huavei je ove godine izgubio u pokušaju sklapanja ugovora sa provajderima kako bi se konačno ubacio u američko tržište. 

Inače, po broju prodatih telefona u trećem tromesečju ove godine, Huavei se nalazi na drugom mestu iza kompanije Samsung, a na toj listi prestigao je Epl, pokazala je analiza kompanije Counterpoint Research.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.