Vesti iz sveta

19.06.2020. 13:08

Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

SAD obustavile pregovore sa Evropom o globalnom digitalnom porezu

Sjedinjene Države prekinule su razgovore sa Evropom za globalno oporezivanje tehnoloških kompanija poput Amazona, Fejsbuka i Gugla, saznaje Financial Times.  Sjedinjene Države upozoravaju da će primeniti uzvratne mere, ukoliko Evrop...

Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države prekinule su razgovore sa velikim evropskim državama o globalnom oporezivanju tehnoloških giganta kao što su Amazon, Fejsbuk i Gugl, javlja Financial Times

SAD upozoravaju da će primeniti kontramere, ukoliko Evropa odluči da sprovede svoje planove oporezivanja multinacionalnih digitalnih platformi.

Organizacija za ekonomsku saradnju (OECD) je predložila da se korporacije koje posluju globalno oporezuju u odnosu na prihode koje ostvare na teritoriji pojedinačne države, a ne samo u zemlji u kojoj su registrovali podružnicu.

Ako bi počela da se primenjuju, pravila bi se odnosila na velike multinacionalne digitalne firme ili visokoprofitabilne brendove, koji često prebacuju svoje zarade iz države u državu kako bi umanjile poresko opterećenje. 

Po trenutnom sistemu, kompanije su dužne da plate porez samo u državama u kojima su registrovale ćerke firme ili gde imaju sedište.

Američki sekretar za finansije, Stiven Mnučin, upozorio je evropske ministre finansija da je došlo do „zastoja“ u razgovorima.

Pisma su poslata francuskom, britanskom, španskom i italijanskom ministru finansija. 

Zvanični Pariz, Madrid, London i Rim bili su među vodećim zagovornicima oporezivanja kompanija poput Epla, Gugla, Amazona i Fejsbuka, uz objašnjenje da ove kompanije dobro profitiraju na evropskom tržištu, a da pritom daju minimalan doprinos javnim finansijama. 

Kako je Mnučin u pismima naveo, SAD se ne slažu sa novim globalnim zakonom oporezivanja koji bi najviše uticao na vodeće američke tehnološke kompanije.

„Ne treba požurivati ovakve razgovore u periodu kada države moraju da se fokusiraju na ekonomska pitanja oporavka od pandemije. SAD su protiv ovog plana oporezivanja i kao što smo ranije upozorili, primenićemo uzvratne mere ukoliko taj zakon stupi na snagu“, dodao je Mnučin

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.