Svet

20.06.2024. 13:33

Financial Times

Autor: Nova ekonomija

SAD pozivaju EU da odloži zakon o krčenju šuma

Zabrana uvoza, koja se odnosi i na čokoladu i pelene, naškodiće američkim proizvođačima.

Foto: Pixabay

Svet

20.06.2024. 13:33

Sjedinjene Američke Države (SAD) zahtevale su da Evropska unija (EU) odloži zabranu uvoza kakaoa, drveta i sanitarnih proizvoda koji su potencijalno povezani sa krčenjem šuma, tvrdeći da bi to naštetilo američkim firmama, piše Financial Times (FT).

Zahtev je upućen u pismu Evropskoj komisiji, u koji je uvid imao FT, a koji je datiranom na 30. maj, odnsono sedam meseci pre planiranog stupanja na snagu ove zabrane.

Zakon bi obavezao trgovce da dostave dokumentaciju koja pokazuje da je uvoz mnoštva proizvoda, od čokolade do nameštaja, napravljen bez uništavanja šuma.

Đina Raimondo i Tomas Vilsak, američki sekretari za trgovinu i poljoprivredu, i trgovinski izaslanik Ketrin Tai, u pismu su naveli da bi ovaj propis predstavljao „kritične izazove“ za američke proizvođače.

„Zbog toga apelujemo na Evropsku komisiju da odloži primenu ove uredbe i naknadnu primenu kazni dok se ovi značajni izazovi ne reše“, rekli su.

Američki trgovci drvetom rekli su da razmatraju smanjenje izvoznih ugovora sa EU jer ne mogu da dokažu da njihova hartija koju proizvode potiče sa područja predviđenog za seču.

Drugi trgovinski partneri, posebno veliki proizvođači palminog ulja (Indonezija i Malezija), takođe su pozvale Brisel da odloži primenu zakona.

Sektori na koje regulativa najviše utiče u SAD, drugom po veličini uvoznom partneru EU, su drvna, papirna i celulozna industrija. EU je uvezla oko 3,5 milijardi dolara američkih proizvoda poreklom iz šuma 2022. godine, prema podacima američke Komisije za međunarodnu trgovinu.

Novi Zakon zahteva dokaze da proizvodi potiču sa zemlje na kojima nije krčena šuma nakon 2020. godine, uključujući izjavu sa podacima o geolokaciji.

Ali, Američko udruženje za šumu i papir (AF&PA) saopštilo je da je „nemoguće“ da se povinuje propisima, jer se papir i celuloza prave od ostataka iz pilana i šumskih ostataka pomešanih iz različitih izvora.

„Ovo čini praćenje svake pojedinačne seče do prvobitne šumske parcele praktično nemogućim. Pored toga, tehnologija potrebna za praćenje našeg toka vlakana da bi se ispunio ovaj zahtev trenutno ne postoji“, rekao je AF&PA.

To bi moglo da utiče na određene proizvode kao što su maramice i artikle za menstrualni ciklus, jer SAD obezbeđuju 85 odsto pulpe koja se koristi u ovim artiklima na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Postoji opozicija novim propisima i unutar same EU. Komesarka za razvoj Juta Urpajnen i komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski pozvali su na odlaganje primene, kao i većina ministara poljoprivrede EU na čelu sa Austrijom, koja je takođe želela da izuzme male poljoprivrednike od novih pravila.

Međunarodni trgovinski centar, telo koje podržava UN, naveo je da bi zakon mogao isključiti male proizvođače iz zemalja u razvoju, kojima nedostaje tehnologija za proveru da njihova roba nije poreklom sa krčene zemlje.

Komisija je potvrdila da je primila pismo američke administracije i rekla da će odgovoriti u dogledno vreme.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.