Vesti iz sveta

02.10.2013. 09:47

Beta, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

SAD upale u finansijsku blokadu, Obama apeluje na dogovor

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji kontrolišu demokrate, odbio je novi budžetski predlog republikanaca. Obama apeluje na dogovor. Odbijanjem novog predloga nastavljena je politička borba koja je sinoć dovela do finansijske blokade vlade u Vašingtonu.
Kao i nekoliko puta pre toga, Senat je sa 54 glasa za i 46 protiv, odbio predlog budžeta koji je uputio Konges u kome republikanci imaju većinu, a koji ne predviđa sredstva za zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker.
Senat bi sada ponovo mogao svoju verziju budžetskog zakona da vrati nazad u Kongres. 
Američki predsednik Barak Obama uputio je pismo zaposlenima u americkoj administraciji, ističući da do do finansijske blokade vlade nije moralo da dođe, uz obećanje da će se založiti lično da Kongres i Senat što pre nastave odlučivanje po tom pitanju. 
On je pohvalio zaposlene u federalnoj administraciji, ocenivši da su oni vredno radili u „političkoj klimi u kojoj su poslednjih godina cešto tretirani kao vreća za udaranje“. 
Rok za usvajanje budžeta za narednu fiskalnu godinu u SAD istekao je sinoć u ponoć, čime je stupila na snagu finansijska blokada vlade. Procenjuje da će na prinudne odmore biti upućeno više od 825 hiljada od dva miliona budžetskih korisnika na federalnom nivou. 
Poslednja finansijska blokada federalne vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri nedelje.

Vlada SAD počela sprovođenje ključnog dela Obamakera

Američka vlada danas je počela sprovođenje ključnog elementa reforme zdravstvene zaštite, uprkos blokadi vlade do koje je došlo usled nastojanja republikanca da spreče tu reformu koju je uveo predsednik Barak Obama. 
Reforma zdravstvene zaštite, popularno nazvana Obamaker, nalaže da svi američki državljani moraju imati zdravstveno osiguranje ili će se suočiti s kaznama. 
Počevši od danas Amerikanci mogu na posebnim tržištima kupovati polise zdravstvenog osiguranja, a za ljude s nižim primanjima zakon je predvideo subvencije. 
Blokada vlade neće neposredno uticati na tržista zdravstvenih osiguranja koja se nalaze u osnovi reforme, zato što ona rade s novcem koji ne zavisi od godišnjeg budžeta oko kojeg se spore demokrate i republikanci. 
Tržišta koja se otvaraju u svih 50 saveznih država predstavljaju preokret u zdravstrvenoj zaštiti u SAD budući da bi ono moglo doći do najvećeg proširenje pokrivenosti zdravstvenom zaštitom u poslednjih 50 godina, ocenjuje agencija AP. 
S otvaranjem tržišta osiguranja, zainteresvani će moći da uporede polise i troškove. 
Obamina vlada se nada da će se prve godine za polise prijaviti sedam miliona dosad neosiguranih Amerikanaca, a cilj je da makar pola od skoro 50 miliona Amerikanaca dođe do osiguranja kroz proširenje programa vlade za osiguranje siromašnih ili subvencionisanje polisa koje daju privatne kompanije. 
Mimo političkih sporenja oko reforme, otvaranje tržišta osiguranja nije prošlo bez problema – u skoro svakoj federalnoj državi zaintersovani koji su preko interenta pokušali da saznaju više, naišli su na poruku o tehničkom problemu „Sistem je trenutno pao. Radimo na rešavanju ovog problema što pre. Molimo vas pokušajte kasnije“.

Obama: Republikanci vode ideološki krstaški rat

Američki predsednik Barak Obama optužio je republikance u Kongresu za neizglasavanje budžeta, ocenivši da je frakcija te partije odlučila da blokira funkcionisanje vlade, jer im se ne dopada zakon o zdravstvenom osiguranju. 
„Dok sam ja predsednik, neću dozvoliti da prođu zahtevi nekih iz Republikanske partije koji žele da onemoguće milionima vrednih Amerikanaca pravo na dostup zdravstvenom osiguranju“, rekao je Obama u obraćanju naciji ispred Bele kuće. 
On je kazao da do finansijske blokade vlade nije trebalo da dođe, ali je ipak došlo jer republikanci vode „ideološki krstaški rat“. 
Predsednik SAD je rekao da se još uvek ne znaju sve posledice odluke da se budžet ne izglasa, ali da nema dileme da će to pogoditi američku ekonomiju. 
Govoreći o zakonu o zdravstvenom osiguranju, takozvanom Obamakeru, on je istakao da je za mnoge to situacija u kojoj se odlučuje između života i smrti. 
„Desetine hiljada Amerikanaca svake godine umre jer nemaju zdravstveno osiguranje. Drugi zbog toga bankrotiraju i zato danas počinjemo da oslobađamo milione naših građana tog straha“, naveo je Obama. 
Demokrate i republikanci nisu do sinoć u ponoć uspeli da se dogovore oko izglasavanja budžeta, čime je stupila na snagu finansijska blokada vlade. 
Procenjuje se da će na taj način direktno biti pogođeno oko 825 hiljada vladinih službenika na federalnom nivou, od ukupno dva miliona, jer će biti upućeni na prinudne odmore. 
Poslednja finansijka blokada vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri nedelje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. oce li se povecati i uvesti kazne za silovanje naroda od strane politicara i da li ce se nad nima primenjivati i sta ce se uraditi da se spreci nasilje koje svakodnevno sire nesposobni politicari( sem kad sticu stanove satove bunda ,llicne robove poput sminkerki ,i drzavnih silosa vinograda putnika na egzosticne destinacije za kojue 99 % gradjana mogu da vide samo na slikama ) i gde mastaju da odu i do jezera pored vrsca a kamoli dalje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.