Sedam korporativnih skandala koji su uzdrmali svet

Svet biznisa povremeno bude uzdrman aferama i prevarama koje su toliko velike da mogu poljuljati i globalnu ekonomiju. Predstavljamo vam sedam korporativnih prevara i skandala koje su privukle ogromnu pažnju i koje će ostati upamćene.

Folksvagenovo varanje 

Procenjenja šteta: 1,87 milijardi dolara (tek prva procena) 

Najveći proizvođač automobila na svetu, priznao je da nameštao testove oko emisije izduvnih gasova na dizel motorima u Evropi i Americi. 

Skandal je bivšeg direktora Martina Vinterkona koštao posla, a kompanija je pod lupom regulatora u mnogim zemljama. 

Vorldkom skandal 

Šteta: 107 milijardi dolara 

Jedna od najvecih američkih i svetskih telekomunikacionih firmi zbog brojnih malverzacija, bankrotirala je 2002. godine. 

Rukovodioci su objavljivali netačne izveštaje o navodno uspešnom poslovanju i profitu od gotovo četiri milijarde dolara, u situaciji kada, stvarno, nije bilo nikakvog profita. Time je javnost obmanuta, što je kasnije, kada se sve otkrilo, dovelo do naglog pada vrednosti akcija i konačnog kraha preduzeća, a velikom broju akcionara i zaposlenih naneta je ogromna steta. 

Desetine hiljada radnih mesta je izgubljeno zbog tog skandala. 

Bivši direktor kompanije Bernard Ebers osuđen je 2005. godine na 25 godina zatvora. 

Enron skandal 

Šteta: 74 milijarde dolara 

Američka energetska kompanija Enron bankrotirala je 2001. godine zbog skandala s prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj istoriji. Hiljade radnika mogli su samo da gledaju kako njihovi penzioni štekovi nestaju gotovo preko noći, a akcije kompanije srušile su se od 90 do 0,67 dolara. 

Šema Bernarda Medofa 

Šteta: 20 milijardi dolara 

Madof se smatra autorom najveće finansijske prevare u istoriji. 

Optužen da je investitore oštetio za 50 milijardi dolara, koristeći piramidalnu šemu poznatu kao "Ponzi šema” 

Osuđen je na 150 godina zatvora. 

Nejgov sin Marko obesio se 2010. godine, na drugu godišnjicu hapšenja oca. 

Libor skandal 

Šteta: 9 milijardi dolara (u kaznama) 

Skandal oko libora izbio je 2012. godine kada je britanska banka Barkliz priznala da je manipulisala tom kamatnom stopom. 

Barkliz je kažnjena sa 290 miliona funti, a ceh su platile i druge velike banke zbog uloge u skandalu. 

Tom Haies bivši radnik banaka UBS i Sitigrup, prva je osoba koja je osuđena zbog manipulacije kamatnim stopama na 14 godina zatvora. 

Afera Petrobras 

Šteta: 2 milijarde dolara do sada 

Brazilski naftni div upleten je korupcionašku aferu. Nekoliko predstavnika vladajuće Laburističke stranke sumnjiči se za prikrivanje više od 1,2 miliona dolara mita koji je Petrobras dao stranci od 2008. do 2010. godine. 

Ta afera izazvala je krizu u Brazilu gde su organizovani masovni protesti protiv predsednice Brazila Dilme Rusef, iako ona nije bila na spisku osumnjičenih. 

Olimpusova prevara 

Šteta: 1, 7 milijardi dolara 

Tužilaštvo u Tokiju podiglo je optužnicu protiv kompanije Olimpus i tri njena bivša izvršna direktora u vezi sa prikrivanjem gubitaka od 1,7 milijardi dolara. 

Oni su podatke krili dve decenije. 

Skandal je žestoko uzdrmao tu japansku industriju. 

Skandal je otkriven nakon što je bivši izvršni direktor Majkl Vudford naveo da je otpušten zato što je doveo u pitanje računovodstvenu politiku kompanije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara