Severna Makedonija otvara granice uz obavezan PCR test

Foto: pixabay

Severna Makedonija od danas otvara svoje granične prelaze, uz naglasak da je za ulazak obavezan negativan PCR test star najviše 72 sata, odlučila je vlada u Skoplju.

Kako prenosi N1, Vlada Severne Makedonije je saopštila da će na svim graničnim prelazima te zemlje biti primenjene "aktivne mere za sprečavanje širenja koronavirusa".

Uz validan PCR test, obavezno je potpisivanja izjave o prihvatanju obavezne samoizolacije od 14 dana u slučaju se razbolite, na osnovu koje Državni zdravstveni inspektorat pravi rešenje za nadzor o kućnoj samoizolaciji koju kontroliše policija.

Za sve makedonske građane ili strance sa regulisanim boravkom koji na ulasku ne prilože PCR test ili taj test nije validan, ostaje na snazi dvonedeljni državni karantin, gde na lični zahtev mogu napraviti PCR test i u slučaju da je negativan, idu u kućnu izolaciju.

PCR test služi za detektovanje virusa i to je test koji se radi iz nazofaringealnog brisa, iz nosa i ždrela. On otkriva da li je neko zaražen koronom i može da se uradi u specijalnim laboratorijama.

I dalje ostaje obaveza da prolazak stranih državlajna kroz Severnu Makedoniju može da traje najviše pet sati i da ne sme da se silazi za odgovarajućeg autoputa ili lokalnog puta.

Strani državljani na ulasku u Severnu Makedoniju potpisuju izjavu da će poštovati postavljena pravila za tranzit, koju na izlasku predaju policiji zbog kontrole vremena trajanja tranzita.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara