Silicijumska dolina ne voli ni Trampa ni Hilari

Tokom izborne sezone u SAD, kandidati pokušavaju da prikupe što više donacija širom zemlje. Međutim, i Donald Tramp i Hilari Klinton u tehnološkom sektoru dobili su manje donacija nego predsednik Barak Obama pre četiri godine. Stanovnici Silicijumske doline objašnjavaju zbog čega Tramp i Klinton ne stoje tako dobro kao Obama.

Kada je reč o politici, mnogi u Silicijumskoj dolini dele slična gledišta. 

"Silicijumska dolina posmatra oba kandidata i mislim da gaje određene rezerve i prema jednom i drugom”, ističe Trevor Trejna, osnivač i izvršni direktor firme "IfOnly”

Investitor Tim Drejper takođe kaže da mu se nijedan od dvoje glavnih kandidata ne dopada.

Možda je to razlog što Klinton i Tramp u tehnološkom sektoru do sada nisu sakupili toliko donacija kao što su Barak Obama i Mit Romni u prošloj predsedničkoj trci pre četiri godine.

"Obama je do ove faze kampanje već prikupio više od 10 miliona dolara, a Mit Romni više od tri miliona”, podseća Žizel Kordestani, ko-osnivač firme "Crowdpac”.

U poređenju sa tim, ističe Kordestani, Klinton je do sada u tehnološkom sektoru prikupila šest milona dolara a Tramp samo 225.000 dolara.

Članica Republikanskog nacionalnog komiteta iz Kalifornije, Harmit Dilon, s druge strane, kaže da je razlog što Tramp nije prikupio više novca u poređenju sa Klinton, to što ga jednostavno nije ni tražio.

"To je bila strategija, vodio je drugačiju vrstu kampanje na primarnim izborima. Dobijao je veliki besplatni publicitet zbog svojih aktivnosti, nije morao da plaća promociju. Čak i sada u ovoj fazi izbora ne mora da plaća da bi bio zastupljen na medijskoj strani”, objašnjava Dilon.

Žizel Kordestani kaže da su mnogi tehnološki profesionalci iz Silicijumske doline podržavali druge republikanske kandidate u ranijim fazama predsedničke trke.

"Neki značajni donatori su davali novac kandidatima kao što su Marko Rubio, Karli Fjorina, a takođe i Džebu Bušu, ali ne Trampu. Ne mislim da on ostavlja dobar utisak na tehnološku poslovnu zajednicu koja je umereno konzervativna”, ocenjuje ona.

Trevor Trejna, osnivač internet kompanije "IfOnly” koja korisnicima nudi različita interesantna iskustva, održao je veče skupljanja donacija za predsedničkog kandidata Džeba Buša i donirao njegovoj kampanji.

"Osnovna prednost davanja donacija kandidatima je što dobijete par minuta njihovog vremena”, objašnjava on.

Trejna još nije odlučio za koga će glasati. On i drugi predstavnici tehnološkog sektora kažu da kandidati i novi predsednik moraju da obrate pažnju na Silicijumsku dolinu.

Velike kompanije su sada zaista, zaista velike. Apple, Microsoft, Facebook. To su neke od najvećih korporacija na svetu danas. A to je novo za Silicijumsku dolinu”, kaže Trejna.

Naravno, tema na koju se u Silicijumskoj dolini obraća posebna pažnja je poreska politika koju najavljuju Tramp i Klinton i da li će doći do ukidanja nekih njihovih poreskih olakšica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara