Vesti iz sveta

17.08.2021. 11:02

SEEbiz, US Energy Information Administration

Autor: Nova Ekonomija

Skočila cena gasa u Evropi

Cena prirodnog gasa u Evropi veća je za 7,7 odsto i premašila je 570 dolara za 1.000 kubika, pokazuju podaci Interkontinentalne berze u Evropi (ICE), prenosi portal Seebiz. Među glavnim faktorima za skok cene trenutno se izdvaja nedavni pož...

Foto: Pixabay

Cena prirodnog gasa u Evropi veća je za 7,7 odsto i premašila je 570 dolara za 1.000 kubika, pokazuju podaci Interkontinentalne berze u Evropi (ICE), prenosi portal SEEbiz. Među glavnim faktorima za skok cene trenutno se izdvaja nedavni požar u jednoj Gaspromovoj fabrici, ali i veća potrošnja struje za rad klima uređaja u vrelim letnjim danima.

Ruska novinska agencija Tass prenela je da su cene avgustovskih terminskih ugovora u holandskom gasnom čvorištu čak i veće jer su dostigle 577,4 dolara za 1.000 kubika, na osnovu trenutnog kursa evra prema dolaru.

Dodaje se da je Gazprom rezervisao 4,3 odsto ponuđenih kapaciteta za tranzit gasa kroz Ukrajinu, što je ukupno 19,5 miliona kubnih metara, kao i 0,65 miliona kubnih metara dnevno.

Na povećanje cene gasa uticala je i vest o požaru u Gaspromovom postrojenju koji se dogodio u Jamalsko-Nenetskoj autonomnoj regij i5. avgusta. Šteta koja je tada nastala trenutno se sanira, a delatnost fabrike obnavlja.

Inače, transport kroz gasovod Jamal-Evropa je oko 0,93 miliona kubika na sat. Transport gasovodom Severni tok na istom je nivou kao i pre. Gasprom Export je saopštio da nastavlja sa ispunjavanjem svih zahteva u skladu sa obvezama prema evropskim potrošačima.

Država garant za još 141 miliona evra kredita „Srbijagasa“
Letnje pripreme za zimu: Koliko košta instalacija grejanja na gas?
Ministarstvo energetike: Manja cena gasa oboriće cenu grejanja

GLAVNI FAKTORI KOJI UTIČU NA CENU GASA

Cene prirodnog gasa su uglavnom funkcija tržišne ponude i potražnje, barem prema podacima koji se mogu pronaći na sajtu US Energy Information Administration (Američka administracija za informisanje u energetici). Tamo se napominje da postoje ograničene i kratkoročne alternative prirodnom gasu kao gorivu za grejanje i proizvodnju električne energije u periodima velike tražnje.

Faktori koji se nalaze na strani tražnje su vremenski i ekonomski uslovi, kao i cene nafte. Hladno vreme i niske temperature povećavaju tražnju za grejanjem, a isto se dešava i kada je toplo vreme kada se povećava tražnja za hlađenjem. Sve to povećava i tražnju za prirodnim gasom koji se koristi u elektranama za proizvodnju struje.

Tražnja za gasom može se ublažiti cenama naftnih goriva, jer se ona koriste kao zamena za gas. Smanjenje tražnje, kako se napominje, svakako dovodi i do nižih cena.

Promene u ponudi ili tražnji za prirodnim gasom u kratkom periodu mogu da dovedu do velikih promena u cenama, koje često deluju sa ciljem da uravnoteže situaciju. Faktori koji utiču na ponudu su  proizvodnja prirodnog gasa, uvoz i nivo zaliha u skladištima.

Povećanje ponude ima za cilj da obori cene, dok njeno smanjenje povećava cenu. Skok cena ima tendenciju da podstakne proizvodnju i uvoz prirodnog gasa, kao i prodaju gasa koji se nalazi u skladištima. 

Cena tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji, koji se koristi za pogon motornih vozila, trenutno je oko 88 dinara za litar i veća je za četiri do pet dinara od cene u martu kada je bila 83,7 dinara za litar. Poređenja radi, litar TNG-a u oktobru prošle godine koštao je 74 dinara. 

Na cenu naftnih derivata u Srbiji najviše utiču državne akcize, pa su oni kod nas često skuplji nego u zemljama u okruženju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.