Skuplje cigarete mogu da ubrzaju izlazak iz krize?

Foto: Pixabay

Krojenje fiskalne politike će biti ključno za rešavanje socio-ekonomskih posledica pandemije, a jedna od glavnih mera moglo bi da bude i povećavanje poreza i akciza na duvan, zaključci su Tehničkog priručnika o poreskoj politici i administraciji duvana koji je objavila Svetska zdravstvena organizacija  (SZO).

"Intervencije kao što je oporozivanje duvana – koji pomažu u smanjivanju konzumiranja duvana, poboljšavaju zdravlje stanovništva i povećavanju prihode državnih vlada – treba da budu deo sveobuhvatne strategije za izgradnju uspešnog oporavka", piše u priručniku.

Priručnik bi trebalo da pomogne donosiocima odluka da organizuju najdelotvornije oporozivanje duvana u svojoj državi, a SZO veruje da bi se na ovaj način moglo uštedeti i do 1.400 milijardi dolara, koliko se na svetskom nivou godišnje potroši na zdravstvene troškove i smanjenu produktivnost zbog posledica korišćenja duvana.

Oporozivanje duvana ne bi sačuvalo samo novac, već i ljudske živote, jer godišnje od posledica pušenja umre osam miliona ljudi.

U 2018. godini je samo 38 zemalja u kojima živi 14 odsto svetske populacije, imalo dovoljno visoke poreze na duvan - što znači da oporezuje najmanje 75 odsto cene ovih proizvoda koji štete zdravlju, ističe SZO. 

Oni dodaju da se primenom dokazanih politika poput poreza na duvan mogu izbeći troškovi koje duvanska industrija stvara lokalnim zajednicama i nacijama.

Korona nam je pokazala koliko globalna ekonomija zavisi od zdravlja svih ljudi i zato je ulaganje u javno zdravlje glavni put ka ekonomskom opravku, zaključuje SZO.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.