Foto: Wikimedia/Михајло Анђелковић

Slovenija Fortenovi oduzela akcije Merkatora

Foto: Wikimedia/Михајло Анђелковић
Fortenova grupa, naslednica propalog koncerna Agrokor, saopštila je danas da je slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije tom preduzeću privremeno oduzela akcije Merkatora, zbog čega su ocenili da je Slovenija „izrazito nesigurna za strane investitore" i da krši ugovore Evropske unije.

U saopštenju se navodi da je odluka doneta „bez sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja".

Merkatorove deonice su privremeno oduzete zbog kazne u iznosu od 53,9 miliona evra koju je slovenački regulator izrekao još u septembru, a na koju se Fortenova u međuvremenu žalila.

Kazna je izrečena zbog toga što koncern nije prijavio kupovinu preduzeća Costella 2016. godine.

"Oduzimanje deonica Merkatora samo je po sebi takođe uveliko nesrazmerno, budući da je vrednost deonica o kojima je reč procenjena na više od 140 miliona evra, dok nepravosnažna kazna – koja se osporava – iznosi 53,9 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Fortenova navodi i da je vlasništvo nad Merkatorom oduzeto na temelju slovenačkog Zakona o prekršajima koji prediđa oduzimanje svojine u slučaju da postoji mogućnost da optuženi pobegne iz zemlje, što u datom slučaju smatraju da nije primenjivo.

"O ovim smo činjenicama danas obavestili ambasade svih članica Evropske unije u Sloveniji, kao i ambasade SAD-a i Rusije, imajući u vidu poreklo ključnih investitora Fortenova grupe”, zaključuje se u saopštenju.

Poslovanje Agrokora je u aprilu preuzela novoosnovana Fortenova Grupa zbog ogromnih dugovanja.

Od ukupno 159 kompanija koncerna Agrokor oko 45 je bilo nesolventno. Protiv Ivice Todorića podignuta je optužnica u septembru zato što je navodno oštetio taj koncern za 1,25 miliona evra, što on negira.


PROČITAJTE JOŠ:


Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara