Nakon što je sukob Slovenije i Hrvatske povodom kranjske okončan bar za narednih 15 godina, nesporazum zbog vina se nastavlja.
Naime, čuveno slovenačko vino „teran“, povod je sukobu dve strane, koji će možda okončati i na Sudu u Strazburu.
Istina ni slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, niti hrvatski kolega Tihomir Jakovina, ne smatraju to političkim, već pravnim pitanjem, te njegovo rešenje očekuju od Evropske komisije.
Stvari, međutim, trenutno stoje tako da je „teran“ oznakom izvornosti priznat kao „slovensko vino“ i na to hrvatska strana nije imala prigovor u trenutku kad je vino registrovano. To pitanje u međuvremenu nije bilo pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom, pa se stoga u poslednje vreme kao najoptimalnija opcija za rešenje ovog spora pominje Sud u Strazburu.
Pri tome, nade Hrvatske da će taj spor biti okončan u njihovu korist sasvim su neizvesne, a što se Slovenije tiče, njihov ministar Židan može biti miran, jer, kako navode mediji, Slovenci u ovom slučaju imaju naklonost Evropske komisije.
Evropski izvori, naime, pominju kao zadovoljavajuće rešenje samo ono na koje pristane Slovenija, a to najčešće podrazumeva da Hrvati umesto „teran“ koriste neki drugi, sličan naziv.
Istina, kao olakšavajuću okolnost po Hrvatsku i njenog ministra Jakovinu, mediji navode da mu je prilikom pristupanja zemlje Uniji manevarski prostor bio sužen time što stara uredba nije predviđala mogućnost prigovora, a novom uredbom koja reguliše to pitanje automatski su bili priznati već zaštićeni brendovi.
Kad je reč o sporu povodom „kranjske“, ljubljansko Delo ocenjuje da je ministar Židan u tom slučaju doživeo poraz od kolege Jakovine, jer će Hrvati moći da proizvod s identičnim nazivom prodaju još narednih 15 godina.
Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, čak kaže da je predlog Evropske komisije, a s kojim su se složile obe strane u sporu, „ludost bez presedana“.
Ministar Jakovina je, nakon susreta sa Židanom u Dubrovniku izjavio da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom petnaestogodišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.
„Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromisno rešenje“, poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što se evropskoj registraciji tog proizvada Slovenija jedno vreme protivila.
Mislim da ne govori istinu inspektor. Kupila sam turski paradajz na pijaci i on se sledećeg dana bukvalno raspao kao kaša. To je isti turski paradajz, pa da li ste ga kupili na pijaci ili u marktu.
Mi kada izvozimo prođe strogu kontrolu i varaćaju nam ako nije dobro, a mi nažalost jedemo sve, jer kod nas to prođe.