FOTO: Greg Willis/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Spasimo slonove da bismo spasili klimu

FOTO: Greg Willis/Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

 

Istebljenje afričkih šumskih slonova, koji su u opasnosti da nestanu, pogoršalo bi efekte klimatskih promena po planetu Zemlju, prema studiji na koju se poziva Svetski ekonomski forum (WEF).

Zaštita ovih slonova istovremeno doprinosi borbi protiv klimatskih promena, prema studiji koju je objavio stručni časopis Nature Geoscience.

Razlog za ovo nalazi se u načinu ishrane ovih slonova, koji dnevno pojedu 5-10 odsto sopstvene mase. Afrički šumski slonovi preferiraju mladice, nisko drveće i rastinje, a ignorišu veliko drveće.

Novina koja se navodi u studiji, koju je napisao ekolog Fabio Berzagi sa kolegama, je da ovakva ishrana slonova rezultuje u tome da je drveće u šumama veće i ima ga manje.

Time što doprinose dominaciji većeg drveća u ekosistemu, hranljive navike slonova omogućavaju da šume skladište više ugljenika.

Autori studije ma koju se poziva WEF smatraju da bi nestanak afričkih šumskih slonova doveo do gubitka čak sedam odsto zaliha ugljenika u centralnoafričkim šumama.

Međutim, ovih slonova je nekada bilo na milione a njihova današnja populacija procenjuje se na manje od 30.000.

Sadašnji broj afričkih šumskih slonova iznosi svega 10 odsto njihove potencijalne populacije, što je rezultat krivolova radi slonovače, ali i širenja ljudskih naselja na slonovska prirodna staništa, piše WEF.

PROČITAJTE JOŠ:

Okeani će promeniti boju zbog klimatskih promena

Toplotni talas u Evropi opasan po život, 44 stepena u Francuskoj

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara