Svet

16.09.2023. 10:24

HRT

Autor: Katarina Pantelić

Šta je digitalna svinja?

Putem ove platforme svako od građana može postati farmer a ne mora da obavlja posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja već to neko radi umesto njega. Izvor: Pixabay

Putem ove platforme svako od građana može postati farmer a ne mora da obavlja posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja već to neko radi umesto njega.

Svet

16.09.2023. 10:24

Hrvatske kompanije Agroporc, Beyondi i Blok Be, razvile su digitalnu platgformu GoAgro putem koje građani mogu da investiraju u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Naime, moguće je investirati i u takozvanu „digitalnu svinju“.

Putem ove platforme svako od građana može postati farmer a da ne mora da obavlja posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja, već će to neko raditi umesto njega, piše HRT.

Kupovinom Pig tokena (PigNFT) putem platforme GoAgro postaje se vlasnik jedne digitalne svinje a minimalni ulog je jedan digitalni token (NFT) odnosno 250 evra, čime se osigurava 100 kilograma svinjetine.

Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana, a u tom periodu svinja „raste“ tri odsto godišnje u masi.

Nakon isteka tog roka, PigNFT se može, a i ne mora, zamenitii za stvarnih 107,5 kilograma svinjenite.

Zamena za stvarne kilograme svinjetine može se obaviti bilo kada nakon 900 dana. Nakon toga kupac može da zadrži svoj PigNFT kao investiciju i na njega se primenjuju ista pravila kao kod zamene ili prodaje u realnom vremenu, a sa PigNFT-om se može i trgovati.

Vlasnik Platforme i direktor kompanije Agroportc Krešimir Kuterovac naglasio je da će hrvatska u uzgoju svinja pasti na 35 do 40 odsto proizvodnje svinja za vlastite potrebe i da su iz tih razloga odlučili da pokrenu ovaj projekat.

Dodao je da je u planu da se izda ukupno 240.000 svinjskih NFT-ova u pet faza, sa rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju nakon 900 dana od prodaje svake pojedinačne faze.

Uloženi novac, kako je rekao, biće iskorišćen za pokretanje proizvodnje na farmama kompanije Agriporc odnosno na salašu Stanci Petrinja.

Svaka farma će, prema njegovim rečima, imati veb kameru tako da kupac može u svakom trenutku da vidi svoju investiciju, a do kraja godine je planiran završetak prikupljanja sredstava za farmu u Petrinji nakon čega će krenuti proizvodnja.

U Hrvatskoj do sada ubijeno oko 10.000 svinja zbog kuge, cena prasadi 5,5 evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.