Vesti iz sveta

19.11.2013. 09:34

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šta je zlatna viza?

Uz pomoć zlatne vize, koja podrazumeva investiciju od 250.000 evra u zemljama Sredozemlja, bogataši sa raznih strana sveta mogu slobodno da se kreću šengenskim prostorom.
„Zlatna viza“ dolazi kao nagrada strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 evra u Grčkoj, a od pola miliona evra u Portugalu i Španiji, prenosi Rojters.
„To je jedna od najvećih prednosti ulaganja u Portugaliju“, izjavio je 33-godišnji Edvard Hu, kineski poljoprivrednik. 
Hu je u septembru za 560.000 evra kupio kuću za odmor u najpopularnijem portugalskom letovalištu Algarveu i time stekao porodičnu vizu za Evropu, koja će važiti sve dok je on vlasnik nekretnine. 
Sredozemne plaže nekad su bile dovoljan mamac za dolazak u južnu Evropu, međutim, sa krizom koja je tu regiju snažno zahvatila, dve zemlje Iberijskog poluostrva nastoje da uz pomoć inostrane finansijske injekcije oporave urušeno tržište nekretnina. 
Kupci iz Kine, Rusije, sa Bliskog istoka i iz drugih delova sveta koji kupe nekretninu za najmanje 500.000 evra stiču dozvolu za neograničeno kretanje šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja 
Ta podsticajna mera i pad cena nekretnina donose i prve rezultate oporavka na tržištu od tri miliona praznih kuća na Iberijskom polustrvu. 
U Kini i Rusiji oglašavaju se nekretnine u rasponu od 80.000 evra za stan i do 15 miliona evra za vile. 
Portugalska vlada izdala je 318 „evropskih zlatnih viza“ otkako je pre godinu dana počela program kojim je privukla 200 miliona evra, uglavnom u nekretnine, a do kraja godine nada se da će to biti i 300 miliona. 
U turističkom naselju Pine Clifs u Algarveu apartmani koštaju od 780.000 evra, a vile i više od 4,5 miliona. 
Španija, u kojoj je tržište nekretnina cvetalo pre krize 2008, uvela je u septembru sličnu meru. 
„Najprivlačnije su zone oko Barselone i letovališta poput Marbelje“, kaže Kristijan de Milas iz Agencije za nekretnine, koji ističe da je malo kupaca koji izdvajaju iznad propisanog limita. 
Grčka je sličnu meru uvela ove godine i nudi vizu za kupovinu nekretnine od najmanje 250.000 evra. 
Malta strancima koji ulože 650.000 evra odnedavno nudi državljanstvo, koje im omogućava bezvizni odlazak u zemlje Šengena i SAD. 
Najviše je kupaca iz Kine i Rusije i zato su oglasi za prodaju kuća i natpisi za turističke atrakcije u Španiji ispisani i ruskim i kineskim jezikom. 
U Portugalu strani ulagači moraju da provedu najmanje sedam dana u godini, a u Španiji je dovoljna jedna poseta godišnje. 
Rusi često kupuju kuće za odmore radi iznajmljivanja, drugi zato da bi mogli bez viza slobodno putovati Evropom, ali ima i onih koji nameravaju da se trajno nasele u Španiji. 
Prema zakonu o zlatnoj vizi, kupci su dužni da novac prebace u lokalnu banku i objasne i njegovo poreklo, čime se sprečava pranje novca. Dozvola boravka vredi sve dok je nekretnina u vlasništvu kupca. 
Portugal je učinio još jedan korak, jer nudi oslobađanje od poreza za strance koji se nastane u toj zemlji sve dok penziju primaju iz inostranstva. 
Zakon o porezu zaživeo je 2013. i prema njemu jedinstvena poreska stopa od 20 posto primenjuje se na strance koji se prijave u Portugalu, u trajanju od deset godina. Više od 1000 ljudi prijavilo je, prema tim propisima, prebivališste u Portugalu, a reč je uglavnom o penzionerima iz Skandinavije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije. 
Sličan zakon postoji u Španiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kasno ste se setili, posejano sa tavana zbog jake ovogodisnje cene semenske robe a slabe otkupne cene zita koja se ne pomera. Matematika je surova nauka i moramo je svi postovati a ne samo paori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.