Vesti iz sveta

01.01.2015. 21:16

BBC, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Šta nas očekuje u nauci 2015. godine?

Pažnju javnosti će ove godine zaokupiti razna dešavanja na polju nauke, od samita o klimatskim promenama u Parizu, preko slanja prvog britanskog astronauta u svemir, do ponovnog aktiviranja Velikog hadronskog sudarača u CERN-u.
Na pragu nove 2015. godine, BBC je pokušao da sumira glavna naučna događanja koja nas očekuju u 2015. 
Mnogi već sa nestrpljenjem očekuju da čuju snažni zveket motora britanskog supersoničnog „Bloodhound“ automobila kojim će biti najavljen pokušaj obaranja brzinskog rekorda od 1.230 kilometara na čas, koji je 1997. postigao Endi Grin u svom „Thrust SSC“. 
Grin će se ponovo naći za komandama vozila „bržeg od metka“, koji pokreće kombinacija mlaznog motora Jurofajter Tajfuna i Falkonove hibridne rakete. Vožnja će se obaviti krajem godine u Južnoj Africi. Krajnji cilj je da se razvije brzina veća od 1.600 kilometara na čas, ali za to ćemo morati da sačekamo 2016. 
Godina 2015. će biti i godina kada će se od političara očekivati da osmisle i svetu podare novi univerzalni sporazum o klimatskim promenama. 
Već je sada, međutim, izvesno da će nastati jaz između pregovarača u Parizu i naučnika o tome šta je neophodno učiniti u pogledu smanjenja svetske zavisnosti od fosilnih goriva. Do novembra iduće godine, sve zemlje, kako bogate, tako i siromašne, biće pozvane da ulože napor kako bi se smanjila, ili barem stabilizovala emisija gasova sa efektom staklene bašte. 
Početkom decembra započela je i Međunarodna godina tla, koja će trajati narednih 12 meseci, s nadom da će uspeti da skrene pažnju javnosti na jednu od najkompleksnijih bioloških materija na planeti. 
Jedna gruda ove tvari može da sadrži milijarde mikroorganizama, a za stvaranje samo jednog centimetra tla potrebno je da prođe više od 1.000 godina. 
Više je nego evidentno da ga prekomerno eksploatišemo ili ignorišemo, i to na sopstvenu štetu. Jer, bez tla nema hrane ni temelja za naš ekonomski, društveni i ekološki razvoj. 
Tokom ove godine, paralelno sa održavanjem samita o klimatskim promenama u Parizu, stručnjaci iz celog sveta okupiće se u jednom drugom francuskom gradu, Dižonu, na prvoj Globalnoj konferenciji o biodiverzitetu tla koja bi trebalo da se završi objavljivanjem prvog Izveštaja o stanju resursa tla u svetu. 
U julu, letilica Američke svemirske agencije (NASA) preleteće u blizini Plutona, misterioznog, zaleđenog kosmičkog tela, udaljenog 5,9 milijardi kilometara od Sunca. Otkriven 1930, Pluton je smatran planetom sve do 2006. kada mu je status promenjen i od tada pripada novoj klasi objekata – patuljastih planeta. 
„Raščinjavanje“ Plutona, međutim, neće ni najmanje umanjiti uzbuđenje koje prati ovu jedinstvenu misiju. 
Sve što znamo o površini Plutona zasniva se na zamagljenim fotografijama koje je snimio svemirski teleskop Habl. Ovo će, pak, biti prvi put da se jedna ljudska letelica toliko približi nekadašnjoj „devetoj planeti“ Sunčevog sistema. 
Nešto ranije, u martu, Nasina letelica Don (Dawn) približiće se još jednom enigmatičnom objektu – planetoidu Ceres, koji je otkriven 1801. 
Naučnici veruju da se, u trenutku kada se Ceres nalazi najbliže Suncu, deo njegove zaleđene površine dovoljno ugreje da bi nastala vodena para. Misija Don bi uskoro trebalo da bude u prilici da testira tu teoriju. 
U 2015, nakon dve godine, ponovo će proraditi i Veliki hadronski sudarač (LHC). 
Naučnici CERN-a, evropskog centra za fiziku čestica nadomak Ženeve, iskoristili su ovu pauzu da unaprede sudarač. Tokom narednih trogodišnjih eksperimenata, subatomske čestice će se u 27 kilometara dugom tunelu sudarati gotovo dvostruko jače nego ranije. Nakon što su potvrdili postojanje Higsovog bozona 2012, naučnicima ostaje još „nedovršenog posla sa univerzumom“, kao što je rešavanje pitanja tamne materije, antimaterije i supersimetrije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pozdrav, moj narod si u financijskoj krizi i potreban vam je zajam za plaćanje računa i pokretanje poslovanja? ovdje dolazi odgovor na vaše financijske probleme, jer danas sam dobio kredit od 58.000 eura od Stella Rene zajam firma i želim brzo iskoristiti ovu priliku da vam kažem sve što Stella Rene je stvarna i legit jednostavno učiniti sve što je zatražio od u roku od 3 sata dobit ćete odgovore na svoj financijski problem i uzmite u obzir da je Stella Rene jedina osoba za koju se možemo pouzdati, a sada mi je tako sretan pa se danas obratite na ovu adresu e-pošte ispod {mrsstellareneloanfirm1@gmail.com} ona je jedina osoba koja vam može pomoći u kriznoj krizi i danas sam ja i moja obitelj vrlo sretni jer sam također očistio svoj dug banke tako da ju danas kontaktirate i ovdje čekam da vaša vrsta odgovori danas.

    Marta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.