FOTO: Pixabay

Startap prvi na svetu proizveo biftek u laboratoriji

FOTO: Pixabay

Izraelska startap firma Aleph Farms tvrdi da je prva na svetu proizvela mali biftek u laboratoriji, razvijajući ćelije uzete od krave, bez potrebe za klanjem životinje ili obradom mesa antibioticima.

Ova firma objavila je da je u pregovorima sa nekoliko restorana iz Sjedinjenih Američkih Država koji bi ovo meso stavili na svoje jelovnike već 2021. godine, navodi Svetski ekonomski forum.

To bi bila probna faza za ovaj jedinstveni proizvod, dok bi od 2023. godine išli u prodaju, prvo restoranima, a onda marketima.

U laboratorijama širom sveta već se proizvode hamburgeri i pileće meso, ali Izraelci su prvi na svetu objavili da prave bifteke. Za sada se radi o malim komadima mesa ali u Aleph-u planiraju da narednih godina razviju bifteke pune veličine u laboratoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Neće biti nove Silicijumske doline, evo koji su novi startap gradovi

U toj firmi navode da im je krajnji cilj da uđu u mesovnu proizvodnju i učine bifteke dostupnim i po nižim cenama.

Suosnivač i izvršni direktor Aleph-a Didije Tubia rekao je da kompanija ima ambiciju da postane jedan od tri najveća svetska proizvođača mesa u narednih 20 godina.

U svetu raste potražnja za zamenama za meso. Svetski ekonomski forum navodi kao primer da će po procenama pojedinih analitičara tržište „mesa" na biljnoj bazi u SAD vredeti 100 milijardi dolara do 2035.

Broj startapa koji proizvode meso iz laboratorije porastao je sa četiri na kraju 2016. godine na preko 20 prošle godine, prema istraživanju tržišta koje je sproveo Institut dobre hrane.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara