Stavovi Evropljana prema SAD nikada gori

Foto: Pixabay

Simpatije i stavovi prema SAD spale su u svetu na rekordno niske grane, pokazuje istraživanje koje je američki Centar Pju (Pew Research) sproveo u 13 zemalja. Evropljani su u anketi uglavnom pokazali nezadovoljstvo spoljnopolitičkim odlukama predsednika Donalda Trampa i načinom kako se SAD nose sa pandemijom, prenosi portal Euractiv.

Istraživanje "Globalni stavovi", koje je centar Pju objavio 15. septembra, pokazuje da ogromna većina građana ispitanih u periodu od juna do avgusta ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsedniku Trampu.

Tako je pozitivno mišljenje o SAD izrazilo svega 26 odsto Nemaca i 31 odsto Francuza. Taj nivo može da se poredi jedino sa negativnim mišljenjem o SAD koje je pokazala odgovarajuća anketa u martu 2003. godine, na vrhuncu iračke krize.

U Velikoj Britaniji simpatije prema SAD izrazilo je 41 odsto učesnika ankete, što je najniži nivo u poslednjih 20 godina od kako Centar Pju sprovodi istraživanje.

Kada je reč o američkom predsedniku Donaldu Trampu, postotak simpatizera još je i niži. Samo jedan od deset Nemaca kaže da ima poverenje u Trampa.

U Francuskoj je postotak sličan, sa 11 odsto pozitivnih stavova. Najviši nivo poverenja Trampu su u anketi poklonili Britanci, njih 19 odsto.

Anketa je pokazala da manje građana gaji poverenje u Trampa, nego u kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog lidera Vladimira Putina.

I dok Trampov ugled i dalje pada, evropski lideri uživaju relativno veliko poverenje građana, pokazalo je 

Najveće poverenje uživa nemačka kancelarka Angela Merkel, za koju u 13 zemalja u proseku 76 odsto građana veruje "da će učiniti pravu stvar u međunarodnim odnosima".

Na drugom mestu je francuski predsednik Emanuel Makron, sa prosekom od 64 odsto, iako u svojoj domovini uživa znatno manje poverenje od 52 odsto.

Uprkos ozbiljnim kontroverzama oko Bregzita, 48 odsto svih učesnika ankete i dalje ima poverenje u spoljnopolitičke odluke britanskog premijera Borisa Džonsona, za razliku od 46 odsto koji ne dele to mišljenje.

Ispitivanjem su od evropskih zemalja, pored Nemačke, Francuske i Velike Britanije, bile obuhvaćene i Belgija, Italija, Holandija, Danska, Švedska i Španija. U anketi su učestvovali i građani Kanade, Australije, Japana i Južne Koreje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara