Foto: Pixabay

Struja u Sloveniji i Hrvatskoj do 2025. najskuplja u Evropi?

Foto: Pixabay
Cena struje u Hrvatskoj i Sloveniji će do 2025. postati najviša u Evropskoj uniji zbog predviđenih poskupljenja fosilnih goriva, procenila je britanska konsultantska kuća Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Obzirom da skoro trećina struje u dve države potiče iz uglja i gasa, povećanje cena goriva će najviše pogoditi upravo te članice EU, a zbog rasta cena će čak i povećati udeo termoelektrana u proizvodnji električne energije.

ICIS procenjuje da će cena struje u Hrvatskoj i Sloveniji ostati stabilne tokom 2020. i 2021. godine, na nivou ispod 50 evra po megvat-času, ali da bi takse EU po toni emisije gasove staklene bašte nakon toga mogla da poskupi za čak 50%.

To bi rezultiralo cenom od oko 70 evra po megavat-času do 2030. godine.

ICIS-ov model pretpostavlja da ćse Slovenija u tom periodu nastaviti da se oslanja na izvore lignita za struju, uprkos smanjenjem granice za emitovanje štetnih gasova koji na snagu stupa 2021. godine.

Predviđa se i da će oba tržišta duplirati udeo struje dobijene iz solarnih elektrana i vetroparkova u sledećih deset godina, odnosno da će te vrste obnovljivih izvora energije činiti 4% proizvodnje u Sloveniji i 15% u Hrvatskoj. 

Hidroelektrane su važne u obe zemlje, pa će cena električne energije zavisiti i od hidroloških uslova. 

Dodaje da će slovenski izvoz električne energije u Italiju rasti do 2030. godine zbog povećanja prenosnih kapaciteta i zatvaranja italijanskih termoelektrana.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara