FOTO: Pixabay

Svaki deseti Evropljanin nikad nije koristio internet

FOTO: Pixabay

Oko 11 odsto građana Evropske Unije nikada nije bilo na internetu, dok 83 odsto Evropljana surfuje internetom makar jednom nedeljno, prema Indeksu digitalne ekonomije koji je objavila Evropska komisija.

Kako se navodi u saopštenju EK, procenat Evropljana koji nikad nisu bili onlajn iznosio je 18 odsto u 2014. godini, dok je 75 odsto koristilo internet makar jednom nedeljno.

Jedan od glavnih nalaza studije je da se poslovna sfera sve više digitalizuje, ali internet poslovanje se razvija sporo. Najbolje zemlje u ovoj oblasti u EU su Holandija, Belgija i Danska, dok Mađarska, Rumunija, Bugarska i Poljska zaostaju.

Procenat malih i srednjih preduzeća u EU koja prodaju svoja dobra i usluge preko interneta stagnira i iznosi 17 odsto, prema Indeksu digitalne ekonomije i društva.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuska startap inicijativa stigla u Srbiju

Srbija najbolja na Balkanu po brzini fiksnog interneta

Kako se navodi, sve više kompanija koristi računarstvo u „oblaku" (18 odsto) i društvene medije (21 odsto) kako bi komunicirali sa mušterijama i drugim zainteresovanim stranama.

Međutim, više od trećine radno sposobnih Evropljana nema osnovne digitalne veštine, čak i ako su im potrebne za posao, a samo 31 odsto ima naprednije veštine korišćenja interneta.

Istovremeno, raste potražnja za zaposlenima koji imaju napredne kompjuterske veštine. U poslednjih pet godina u EU posao je našlo više od dva miliona stručnjaka iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Godišnji Indeks digitalne ekonomije i društva meri napredak članica EU ka digitalizaciji, najviše na bazi statističkih podataka koje je sakupio Eurostat.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara