Vesti iz sveta

05.08.2022. 15:52

klima101

Autor: Nova Ekonomija

Svet izgubio šume kao devet Srbija od 1960. godine

Šume na Tari, FOTO: Nova ekonomija

Od 1960. svet je izgubio površinu šume koja je preko devet puta veća od površine Srbije, piše klima101.

U poslednjih šest decenija globalna površina pod šumom smanjila se za 81,7 miliona hektara. 

Ovo su rezultati nove studije Instituta za šumarstvo i šumarske proizvode iz Japana koja je objavljena u naučnom časopisu Environmental Research Letters.

Zbog nestanka šuma u kombinaciji sa povećanjem populacije od preko 4 milijarde, na svaku osobu na svetu prosečno dolazi tek 0,5 hektara šumske površine, dok je šezdeset godina ranije to iznosilo 1,4 hektara. Ovo je pad površina šume po glavi stanovnika od preko 60%.

Ukupni bruto gubitak u šumama od 437,3 miliona hektara u posmatranom periodu premašuje sadnju i nicanje novih šuma koji su se odigrali na 355,6 miliona hektara. Ovaj trend se održava na živote najmanje 1,6 milijarde ljudi širom sveta koji su pre svega nastanjeni u zemljama u razvoju koje koriste šume u različite svrhe.

Šume na udaru sa svih strana: vetar, insekti, temperatura

Gubici se pre svega beleže u siromašnijim državama u tropima, dok se proširenje šumskih kapaciteta pretežno dešava u zemljama sa višim primanjima van tropskog podneblja.

 Istraživači stoga naglašavaju kako bi trebalo da se, zarad smanjenja nestajanja šuma, osnaži podrška pogođenim teritorijama, ali i da se umanji uvoz šumarskih proizvoda iz tropa u bogatije države.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.