Vesti iz sveta

17.09.2021. 12:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Svetska banka ukida Duing biznis listu zbog mahinacija sa rangiranjem

Svetska banka obustaviće objavljivanje Duing biznis liste zbog otkrivenih nepravilnosti, objavilo je rukovodstvo ove institucije.Svetska banka ostaje čvrsto posvećena unapređivanju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške ...

Foto: Pixabay

Svetska banka obustaviće objavljivanje Duing biznis liste zbog otkrivenih nepravilnosti koje se odnose na „prilagođavanje podataka“ i metodologije, kojima se poboljšalo rangiranje pojedinih država poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, objavilo je rukovodstvo ove institucije.

„Svetska banka ostaje čvrsto posvećena unapređivanju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške vladama u kreiranju regulatornog okruženja koje to podržava. Ubuduće ćemo raditi na novom pristupu proceni poslovne i investicione klime“, piše u saopštenju.

U nekrivičnoj, internoj istrazi koju je sprovela međunarodna finansijska intitucija, navodi se da je Kristina Georgieva, sadašnja generalna direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tadašnja visoka funkcionerka Svetske banke, učestvovala u veštačkom poboljšanju ranga Kine na listi. 

Georgieva je demantovala ove navode, prenosi Fajnenšl Tajms.

Optužbe se odnose na period dok je Georgieva bila izvršna direktorka Svetske banke. U izveštaju koji je za potrebe odbora direktora Svetske banke izradila američka advokatska kancelarija WilmerHale, navodi se da su Georgieva i njen najbliži saradnik vršili direktne pritiske kako bi se izmenili podaci koji se tiču Kine, čime bi njena pozicija na Duing biznis listi skočila tokom 2018. godine.

Ti pritisci su se dešavali u trenutku kada je banka pokušavala da poveća svoj kapital, čemu je Kina trebalo najviše da doprinese.

Za projekat pribavljanja svežeg kapitala se najviše zalagala upravo Georgieva.

Revizija je utvrdila da su napori sadašnje čelnice MMF-a imale ključnu ulogu u promeni kineskih podataka. Predmet revizije bili su i podaci za Azerbejdžan, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Svetska banka je i prethodne godine privremeno obustavila objavljivanje Duing biznis liste zbog sumnje u objektivnost procesa rangiranja.

Srbija je, baš kao i zemlje koje su bile predmet istrage, zabeležila visok skok poslednjih godina.

Tako se i Srbija našla među prvih 50 zemalja u svetu po lakoći poslovanja, što može biti čudno ukoliko sagledamo realne uslove poslovanja, ocenio je tada za Novu ekonomiju Svetozar Tanasković, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

„Ako znate unapred šta se meri, i ako imate jasnu metodologiju, a ovaj indeks je u potpunosti transparentan, onda je vrlo jasno šta treba da uradite u vrlo kratkom roku da biste recimo olakšali elektronsko izdavanje dokumenata ili izdavanje građevinske dozvole. Ali, to u praksi ne znači da će svako preduzeće imati isti tretman na tržištu“, rekao je Tanasković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.