SZO: Bolnicama nedostaju medicinske sestre

Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da svetu koji se bori sa pandemijom koronavirusa nedostaje skoro šest miliona medicinskih sestara. U bolnicama širom sveta, prema izveštaju SZO, radi skoro 28 miliona medicinskih sestara, prenosi CNBC.

“Ali to je još uvek 5,9 miliona manje od potrebnog”, stoji u izveštaju u kome se ističe ključna uloga medicinskih sestara koje čine polovinu medicinskog osoblja i na prvoj liniji su u borbi protiv koronavirusa.

“Medicinske sestre su kičma svakog zdravstvenog sistema” rekao je generalni direktor SZO Teodros Adhanom, a prenosi CNBS.

Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u delovima Južne Amerike.

Nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara doprinosi porastu stope zaraze i smrtnosti kao i medicinskim greškama. Iz udruženja medicinskih sestara pozivaju na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika jer kako tvrde mnogi ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu da dokažu.

U Italiji su od koronavirusa umrle 23 medicinske sestre a zaraženo je devet odsto medicinskog osoblja. U Španiji je situacija još gora, virusom je zaraženo do 14 odsto zaposlenih u zdravstvu.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.