Tel Aviv postao najskuplji grad na svetu

Foto: Pixabay

Izraelski glavni grad Tel Aviv postao je najskuplje mesto za život, po cenama osnovnih životnih troškova, čime je pretekao Hong Kong, Pariz i Cirih, piše The Economist. Razlog je jačanje izraelske nacionalne valute šekel u odnosu na dolar, kao i poskupljenje transporta i namirnica.

Tel Aviv je rangiran kao najskuplji grad na svetu za život zahvaljujući brzom rastu inflacije koja je podigla cene čitavog niza dobara i usluga širom sveta zbog pandemije koronavirusa, a na listi najskupljih gradova prema rang listi magazina The Economist.

Francuska prestonica je druga među "Top 10" najskupljih gradova, zajedno sa Singapurom, dok su Cirih i Hong Kong četvrti i peti na rang listi, Njujork šesti, Ženeva sedma, zatim slede Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka. London je na 17. mestu.

Prema ostalim parametrima koji se rangiraju na drugim listama, Tel Aviv je bio drugi grad na svetu po najskupljim cenama alkoholnih pića i prevoza, peti što se tiče lične nege i šesti sa najskupljim uslugama za rekreaciju.

Zauzeo je najvišu poziciju na trećini glavnih kategorija u oblasti potrošnje koje analizira The Economist.

Ovo je lista deset najskupljih svetskih gradova za život
Ašhabad najskuplje mesto za strance, Beograd stoji znatno bolje

MANJA PONUDA DIKTIRA POSKUPLJENJE

Cene energije i hrane u nekim zemljama porasle su kakos e navodi zbog ograničene trgovine, nedostatka radne snage i "uskim grlima" u lancu snabdevanja. Istraživanje je pokazalo da je cena bezolovnog benzina porasla za 21 odsto.

Podaci o 50.000 roba i usluga u 173 grada koji su rangirani, tokom avgusta i septembra. Cene su u proseku porasle za 3,5 odsto, mereno u lokalnoim valutama. To je kako se dodaje najveća stopa inflacije koja je zabeležena u poslednjih pet godina.

Ove godine na rang listi Ekonomista našlo se četrdeset novih gradova. Glavni grad Škotske Edinburg bio je na 27. mestu u rangu sa gradovima poput Oklanda i Mineapolisa. Još dva nova grada, Štutgart i San Dijego ušla su u 50 gradova.

Rim je zabeležio najveći pad na listi najskupljih gradova, za 16 mesta na 48, uz nagli pad cena namirnica i odeće. Bangkok i Lima imali su značajan pad u svim kategorijama.

Teheran je skočio za 50 mesta na 29. zbog nestašica robe i poskupljenjem uvozne robe, nakon novih američkih sankcija. Taj grad zajedno sa Taj grad zajedno sa Karakasom, Damaskom i Buenos Ajresom beleži najveću stopu inflacije.

Damask je rangiran kao najjeftiniji grad na svetu, što se tiče troškova života, a nakon njega su Tripoli u Libiji i Taškent, glavni grad Uzbekistana.

Nikad više novca na tržištu nepokrenosti, kvadrat u Beogradu na vodi 9.700 evra
Ovo je 10 najmiroljubivijih zemalja na svetu, a evo kako se kotira naš region

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.