Foto: Pixabay

Tomas Kuk bankrotirao, 600.000 turista "zarobljeno"

Foto: Pixabay
Tomas Kuk Grupa, najveća i najstarija turistička kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, danas je proglasila bankrot, zbog čega su odmori i letovi preko 600.000 turista širom sveta otkazani. Trgovina akcijama kompanije stare skoro 180 godina na Londonskoj berzi je obustavljena ovog jutra.

Firma koja je imala podružnice u 16 zemalja, hotele kao i više sopstvenih avio linija je započela prinudnu likvidaciju, nakon što nije uspela da dogovori pozajmicu od dodatnih 250 miliona evra neophodnih za održavanje solventnosti. 

Pre toga, turistička kompanija je dobila ponudu od kineskog konglomerata Fosun Internešnl, kojom bi jedna od Fosunovih podružnica u zamenu za svež kapital preuzela kontrolni paket akcija u Tomas Kuku i manji udeo u njenim avio-kompanijama. Ostali poverioci su tu ponudu odbili.

Nakon neuspelih pregovora sa potencijalnim investitorima, Tomas Kuk je, prema pisanju britanskih medija, pokušao da obezbedi i državnu pomoć. Vlada koju predvodi Boris Džonson je tu intervenciju odbila zbog, kako je on danas objasnio novinarima, moralnog hazarda” i visoke cene takvog vida pomoći.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je pokrenulo najveću mirovnu operaciju povratka građana u zemlju”, obzirom da je preko 150.000 britanskih turista ugroženo bankrotstvom i likvidacijom Tomasa Kuka.

Britanski premijer je takođe nagovestio da će njegov kabinet istražiti ceo turistički sektor i bonuse koje su direktori Tomasa Kuka dobili neposredno pre finansijskog kolapsa preduzeća. 

Tomas Kuk je u trenutku proglašnja nesloventnosti zapošljavao više od 20.000 ljudi, od kojih je približno 9.000 radilo u podružnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Propast Tomasa Kuka takođe je loša vest za kompanije sa kojima je sarađivao širom sveta, koje će se suočiti sa gubitkom budućeg poslovanja, kao i rizikom da nakon likvidacije ne ostane dovoljno sredstava za namirivanje računa.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.