FOTO: Nova ekonomija

Top lista najskupljeg i najjeftinijeg javnog prevoza na svetu

FOTO: Nova ekonomija

Najskuplji javni prevoz na svetu imaju London, Dablin i Ouklend, a najjeftiniji Buenos Ajres, Mumbaj i Meksiko siti, pokazala je godišnja anketa Dojče banke o cenama i životnom standardu.

Anketa ove banke uključuje 55 gradova širom sveta, a razlike koje je razotkrila su ogromne – dok je u Londonu prosečna mesečna karta za prevoz najskuplja i košta 155 evra, u Buenos Ajresu je najjeftinija i košta manje od 14 evra.

Cena u Dablinu iznosi 115, u Ouklendu na Novom Zelandu 112 evra, dok u Mumbaju i Meksiko sitiju mesečna karta košta 15, odnosno 18 evra.

Radi poređenja, mesečna karta u zoni 1 za zaposlene u Beogradu košta 2.990 dinara (25 evra), u Novom Sadu 2.523 dinara (21 evro) a u Nišu 1.980 dinara (17 evra), prema podacima sa sajtova Bus plusa i direkcija za javni prevoz Novog Sada i Niša.

PROČITAJTE JOŠ:

Kragujevčani za Bus plus mesečno 14.500 evra

Srbiji potrebni vozači, a oni beže u inostranstvo

U poređenju sa drugim gradovima iz ankete Dojče banke, javni prevoz u Srbiji je među najjeftinijim. Međutim anketa poredi samo cene prevoza, a ne i visinu primanja onih koji koriste prevoz, niti kvalitet usluge koji dobijaju za taj novac. 

Od 55 gradova u anketi, samo devet ima jeftiniju mesečnu kartu javnog prevoza nego Beograd. Osim pomenuta tri najeftinija grada, to su još i Kuala Lumpur u Maleziji, Manila na Filipinima, Bangalor i Nju Delhi u Indiji, Rijad u Saudijskoj Arabiji i Prag u Češkoj.

Među gradovima sa najskupljim prevozom, posle Londona, Dablina i Ouklenda, nalaze se Tokio (110 evra), Njujork (108), Sidnej (108), Velington na Novom Zelandu (101), Toronto (96), Čikago (96) i Melburn (92 evra), navodi Dojče banka.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.