Tramp je potpisao naredbu o zabrani poslovanja sa vlasnicima TikToka i WeChat-a

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se zabranjuje bilo kakvo poslovanje sa kineskim kompanijama BajtDens koja poseduje TikTok i Tensentom u čijem je vlasništvu popularna aplikacija za razmenu poruka ViČet, a stupiće na snagu za 45 dana, piše portal TechCrunch.

Trampova administracija radi na „čišćenju nepouzdanih kineskih aplikacija“ iz američkih digitalnih mreža, a TikTok i ViČet smatra kao veliku pretnju na nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

„Aplikacija TikTok može biti korišćena za širenje dezinformacija od kojih će Komunistička partija Kine imati veliku korist, a mi moramo preduzeti agresivne mere protiv nje kako bismo zaštitili nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tramp u jednoj od naredbi.

U drugoj uredbi Tramp se osvrnuo na Tensent i njihovu aplikaciju ViČet rekavši da ova aplikacija za razmenu poruka „automatski čuva ogromne količine podataka o svojim korisnicima i to može pružiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i imovinskim podacima Amerikanaca“.

Američki senat u četvrtak je izglasao zabranu korištenja TikToka na službenim telefonima federalnih zvaničnika.

U međuvremenu, Majkrosoft je potvrdio da je kompanija zainteresovana za kupovinu TikToka. Dok je Majkrosoft u početku izrazio interesovanje za kupovinu samo američkog dela poslovanja, u nedavnom izveštaju Fajnenšal Tajmsa navedeno je da kompanija sada razmišlja o kupovini globalnog poslovanja TikToka.

Majkrosoft očekuje da će konačnu odluku o kupovini TikToka doneti do 15. septembra. Ako pregovori ne budu okončani, kineska društvena mreža biće zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama samo nekoliko dana nakon ovog roka.

Peking se snažno protivi odluci SAD-a da zabrani ove tehnološke kompanije, prema navodima portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine Venga Venbina.

TikTok i ViČet obavljaju svoje poslovne aktivnosti u SAD-u u skladu s propisima zemlje, naglasio je Veng, tvrdeći da Vashington koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara