Donald TRamp FOTO: Vikimedia

Tramp se naljutio na predsednika Federalnih rezervi, planira da ga smeni

Donald TRamp FOTO: Vikimedia
Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je sa saradnicima o otpuštanju predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, javila je agencija Blumberg.

Blumberg je, pozivajući se na četiri osobe upućene u te razgovore, prenela da se Tramovo nezadovoljstvo Pauelom, šefom američke centralne banke, pojačalo posle ovonedeljnog povećanja kamatnih stopa i nastavljenog pada vrednosti akcija na berzama.

Savetnici bliski Trampu nisu ubeđeni da će američki predsednik "krenuti protiv" Pauela i nadaju se da će se tokom praznika odljutiti. 

Pojedini Trampovi savetnici su, takođe, upozorili Trampa da bi otpuštanje Pauela bio katastrofalan potez. 

Ipak, Tramp je poslednjih dana privatno više puta razgovarao o otpuštanju Pauela, navodi Blumberg, pozivajući se na dva neimenovana izvora. 

Portparoli Bele kuće, kao i portparolka Federalnih rezervi Mišel Smit, nisu želeli da komentarišu ove navode. 

Pauel je došao na to mesto tako što ga je Tramp imenovao, a Senat potvrdio. Blumberg navodi da nije sve sasvim jasno u vezi sa mogućnošću smenjivanja Pauela, ali je jasno da bi takvu odluku morao da potvrdi Senat. 

Od novembra, kada su održani kongresni izbori, sa položaja su otišli ili odlaze sekretar za pravosuđe Džef Sešns, šef osoblja Bele kuće Džon Keli, sekretar za državnu upravu Rajan Zinke, kao i sekretar za odbranu Džejms Matis.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara