FOTO: Pixabay

Trampovi trgovinski ratovi obogaljili svetski privredni rast

FOTO: Pixabay

Svetska privreda raste najsporijim tempom u poslednje tri godine zbog neizvesnosti koje su izazvali trgovinski ratovi predsednika Donalda Trampa, navodi Svetska banka a piše Biznis Insajder.

Očekuje se da će globalni ekonomski rast ove godine usporiti i iznositi 2,6 odsto, prema polugodišnjem izveštaju Svetske banke „Global Economic Prospects".

Rast razvijenih država procenjuje se na 1,7 odsto, a rast tržišta u nastajanju i privrede u razvoju po stopi od četiri odsto. 

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska najmanje otporna na efekte sukoba SAD-Kina

Trampova administracija trenutno vodi trgovinski rat sa Kinom, a takođe je najavila tarifu od pet odsto za svu meksičku robu kako bi se zaustavio priliv migranata prošle nedelje.

Prošlog meseca Bela kuća je odložila odluku o nametanju strogih tarifa za automobile koji ulaze u SAD za šest meseci, na šta bi Evropska unija uzvratila sopstvenom paketom tarifa protiv SAD-a, izveštava Biznis Insajder.

Svetska banka je upozorila da bi „dalja eskalacija trgovinskih sporova između najvećih svetskih privreda, obnovljeni finansijski nemiri, ili naglo usporavanje ekonomskog rasta među glavnim ekonomijama" moglo ugroziti dalji ekonomski rast.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara