Vesti iz sveta

19.03.2016. 10:30

B92

Autor: Nova Ekonomija

Trgovinski sporazum sa SAD izazvao burne reakcije u članicama EU

Evropska komisija moraće da se konsultuje s američkim vlastima pre usvajanja novih zakonskih predloga, piše u dokumentima o trgovinskim pregovorima SAD i EU.

Kako mediji prenose, reč je o dokumentima koji su upravo procurili u javnost.

Dokumente je objavila aktivistička i istraživačka grupa Corporate Europe (CEO), a u njima navodno piše da se pregovorima oko predloženog transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva, poznatijeg pod akronimom TTIP, podrazumeva da će Evropska komisija u svojim rukama imati svu moć odlučivanja i da se parlamentarci zapravo ništa neće pitati.

Komisija će tako imati ovlašćenja da odlučuje u kojim oblastima će morati da zatraži mišljenje SAD, što bi značilo da će države članice EU i Evropski parlament biti prilično marginalizovani.

Ovakve informacije bude strah u redovima zemalja članica EU jer bi mogle značiti novi gubitak suvereniteta. S druge pak strane članovi Evropske komisije tvrde da će upravo ovakav dogovor sa SAD-om doneti pozitivan efekat jer će eliminisati deo nepotrebne birokratije.

U ovom slučaju birokratija se odnosi na demokratski izabrane članove Evropskog parlamenta, koje se neće pitati ni za kakva dopuštenja.

U dokumentu se navodi i u kojoj meri velike korporacije i grupe mogu uticati na razvoj regulatorne saradnje.

„Planovi koje razotkrivaju ovi dokumenti daće SAD-u veliku ulogu, a oslabiće briselsko zakonodavstvo i Evropski parlament“, pojašnjavaju iz CEO.

Portparol Evropske komisije ovakve informacije odbacuje:

„Ove optužbe su neosnovane i ne odražavaju predlog EU za pojednostavljenje pravila za evropske izvoznike. Tekst regulatorne saradnje biće objavljen uskoro pa svi mogu videti da je ova takozvana analiza potpuno netačna, predstavlja pristrasno mišljenje o radu Evropske komisije i ignoriše stvarnost tekstova Evropske unije „.

Ovo nije prvi put da je TTIP došao pod lupu javnosti. U avgustu prošle godine Evropska komisija optužena je za zataškavanje nakon što je odbila da objavi detalje razgovora između njenih zvaničnika i duvanske industrije u pregovorima oko TTIP-a.

Dokumenti koji su objavljeni na zahtev grupe CEO otkrili su kako se izvršno telo EU sastalo i dopisivalo s lobistima iz Britiš amrikan tobako i Filip Morisa. Međutim, dokumenti su otkrili i nešto drugo. Gotovo sav sadržaj, uključujući i imena službenika i duvanskih lobista, pitanja o kojima se raspravljalo, pa čak i datumi kada su sastanci održani, bio je prepravljan. Dokumenti se odnose na tekuće pregovore između EU i SAD-a vezane uz TTIP. Kritičari kažu da će ovaj sporazum, koji za cilj ima smanjenje regulatorne prepreke međunarodnoj trgovini, omogućiti duvanskim divovima preduzimanje pravnih akcija protiv Velike Britanije i drugih evropskih vlada koje pokušavaju da pooštre zakone o pušenju. 

Dokumenti koji su tada izašli u javnost prepravljeni su do neprepoznatljivosti, gotovo sve stranice bile su potpuno crne. Objavila ih je generalna sekretarka Evropske komisije u svom odgovoru na zahtev grupe CEO za slobodom informacija.

Pregovori sa SAD počeli su još 2013., a Evropska unija pregovara o sličnom sporazumu i sa Kanadom. U Americi je ovaj sporazum poznat pod skraćenicom TAFTA, a onaj kanadski naziva se CETA.

Ovim se sporazumom žele umanjiti ili sasvim ukloniti birokratske prepreke za međusobnu trgovinu i poslovanje SAD i zemalja Evropske unije. TTIP bi, procenjuju pregovarači obe strane, trebalo da EU donese prihod od dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, a SAD 120 milijardi dolara. TTIP bi, ugrubo rečeno, kako i sami američki zvaničnici ističu, trebalo da ukloni sve prepreke američkom izvozu u EU.

Zvaničnicima se zamera i što javnost nije upoznata s pregovorima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.