Tržište japanske vagi (Wagyu) govedine, najprestižnije svetske rase goveda čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, očekuje se da će porasti na 3,59 milijardi dolara do 2027. godine, procenjuje kompanija za istraživanje tržišta Technavio, koje prenosi Fox Business.
Prema istom istraživanju, godišnja stopa rasta tržišta vagi govedine biće oko sedam odsto, zbog povećanja proizvodnje i trgovine.
Vagi govedina je jedno od najskupljih i najtraženijih vrsta mesa na svetu.
Dva najveća izvoznika vagi govedine u azijsko-pacifičkom regionu su Australija i Japan. Najveći uvoznici su Hong Kong, Tajvan i Singapur.
„Rastuća industrija prehrambenih usluga je važan pokretač rasta na tržištu Vagi govedine“, ocenjuje se u istraživanju.
Nova ekonomija je nedavno pisala da se japanske vagi krave uzgajaju od pre nekoliko meseci i u Srbiji. Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je u Čačku, čime je Srbija, kako je saopšteno, zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa.
Wagyu, u prevodu znači japansko govedo, gde „Wa“ znači „iz Japana“, a „gju“ ili „gi“ je krava. To je najskuplja vrsta govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.
Vagi govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.
Mlekari u bankrotu, problemi sa državom i otkupljivačima