Turska lira oslabila je prema dolaru

Turska valuta lira oslabila je prema dolaru, usled jačanja zabrinutosti od potencijalnih negativnih efekata krize domaće valute.

Do porasta zabrinutosti je došlo zbog izjave ministra finansija Berata Albajraka da ne primećuje rizike po ekonomiju ili finansijski sistem.

Lira je na trgovanju rano jutros pala na čak 6,4 lire za dolar, što je njen najniži nivo od 15. avgusta, ali se do 8:28 časova njena vrednost blago oporavila, na 6,37 lira za dolar, prenosi Rojters.

"Ne uočavamo veliki rizik po ekonomiju Turske ili finansijski sistem", odgovorio je Albajrak za turski list "Hurijet" na pitanje o najvećim rizicima u 2019. godini.

Lira je ove godine izgubila oko 40 odsto vrednosti, usled bojazni od uticaja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na domaću monetarnu politiku i pogoršanja spora sa Sjedinjenim Državama zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

Američka bonitetna agencija Mudis oglasila je juče novi alarm vezano za bankarski sektor Turske, smanjivši rejting 20 finansijskih institucija i ukazujući na povećani rizik od pogoršanja situacije sa njihovim finansiranjem.

Turske kompanije su se godinama zaduživale u evrima i dolarima da bi iskoristile niže kamatne stope. To ih je, međutim, izložilo znatnom valutnom riziku i povećalo zabrinutost od njihove izloženosti krizi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara