FOTO: Public Domain Pictures

Turski ekonomski rast manji u odnosu na prognoze

FOTO: Public Domain Pictures
Turski ekonomski rast je splasnuo u trećem kvartalu 2018. godine na 1,6 odsto prema istom periodu prošle godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas, podbacivši u odnosu na prognoze jer su kriza lire i uzlet inflacije uzeli danak privredi.

Ova velika tržišna ekonomija u usponu prošle godine je zabeležila rast od preko 7,0 odsto, ali se usporavanje rasta u drugom ovogodišnjem tromesečju na nešto više od pet procenata ubrzalo u drugoj polovini godine, budući da je pad lire počeo da nagriza poslovanje.

Prema anketi agencije Rojters, ekonomisti su prognozirali rast u trećem kvartalu od 2,0 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lira je oslabila prema dolaru na 5,3047 lira sa prethodnog nivoa od 5,2950.

Prema sezonski i kalendarski prilagodjenim podacima, bruto domaći proizvod Turske se u trećem tromesečju smanjio 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima turskog Zavoda za statistiku.

Revidirani podaci pokazuju da je privredna ekspanzija u drugom tromesečju iznosila 5,3 odsto na godišnjem nivou umesto prvobitno objavljenih 5,2 procenta.

Lira je ove godine pala za 28 odsto u odnosu na dolar, ali se u avgustu oporavila sa rekordnog minimuma, kada je izgubila čak 47 posto vrednosti prema američkoj valuti.

Kriza lire je u oktobru vinula godišnju inflaciju u Turskoj na više od 25 procenata, na najviši nivo u 15 godina, nakon čega je u novembru blago opala.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara