U Britaniji se lane zatvorilo 11.000 trgovina

Foto: iStock

Samo u toku prošle godine u Velikoj Britaniji za stalno je zatvoreno više od 11.000 trgovina, pre svega onih koji se nalaze u centralnim ulicama i šoping centrima, piše Gardijan. Otporniji na novonastalu krizu pokazali su se nezavisni trgovci u ruralnim područjima, za razliku od trgovinskih lanaca u gradskim jezgrima.

U toku 2020. godine u Engleskoj, Velsu i Škotskoj zatvoreno je ukupno 9.887 trgovinskih lanaca i 1.442 samostalnih prodavnica, restorana, ugostiteljskih objekata i mesta za razonadu, dok je u analizu bilo uključeno ukupno 680.000 prodajnih mesta na 3.000 lokacija.

Set mera pomoći privrednicima u Velikoj Britaniji podrazumevao je smanjenje dažbina, moratorijum na iseljenje iz lokala za one koji nisu bili u stanju da plate rentu, isplate novčane pomoći i naknade za zaposlene.

Procenjuje se da su ove mere pomoći uticale da se ublaži trend gašenja samostalnih trgovačkih radnji, kojih je 11 odsto manje zatvorenih u poređenju za 2019. godinom.

Gardijan ipak piše da se pravi udar krize izazvane pandemijom tek očekuje, te da bi u 2021. katanac na vrata moglo da stavi još 18.000 prodavnica i ugostiteljskih objekata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.