Vesti iz sveta

04.10.2023. 14:30

HRT

Autor: Čedomir Savković

U Dubrovniku će ograničiti broj apartmana

U stambenim zonama više neće biti novih apartmana

Dubrovnik Foto: Pixabay

Dubrovnik živi od turizma. Međutim, ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a njegovi građani će živeti na periferiji, prenose mediji u Hrvatskoj.

Novi Zakon o turizmu u Hrvatskoj, lokalnim vlastima omogućava da ograniče broj turističkih ležaja, a dubrovački gradonačelnik već je najavio da u stambenim zonama više neće moći da se dobiju dozvole za nove apartmane, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

Od 49.000 smeštajnih kapaciteta u Dubrovniku, više od 35.000 je u nekom obliku privatnog smeštaja, a apartmani su jedan od najboljih izvora prihoda u tom starom gradu na Jadranskom moru.

Samo u poslednje tri godine, broj ležajeva povećao se za 4.000. Stanovi se prodaju pre samog početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. Novim Zakonom o turizmu lokalne vlasti moći će da uvedu ograničenja.

„Stečena prava ne mogu da se diraju, dakle, ako me pitate da li se mogu sada poništavati neka rešenja za porodični smještaj, ne. To su stečena prava, ali se može da se u budućnosti planira“, rekla je Nikolina Brnjac, ministarka turizma i sporta.

Problem ugostitelja u BiH, radnici idu u Dubrovnik

Dubrovački gradonačelnik među prvima je objavio da uvođenjem novog Zakona više neće biti novih dozvola za apartmane, posebno u stambenim zonama, ali je najavio i rekategorizaciju, smeštaja pa se garaže i podrumi više neće moći iznajmljivati kao apartmani.

„Ono što mi ne želimo je da oduzimamo stečena prava ljudima koji već iznajmljuju, već rekategorizacijom da utvrdimo šta je ono što je uistinu za iznajmljivanje, a što je ono što ne može dobiti svoju kategorizaciju i ne može se više iznajmljivati kao apartman, kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Tržište i kapital, ističe, trenutačno nadjačavaju demografiju. Tko već ima nekoliko apartmana, lakše si priušti još jedan.

„Omogućiti nove dozvole isključivo domaćim ljudima imalo bi smisla. Ako je cilj ograničiti kapital, može se po porodičnom stablu, kako se sada i dodeljuje kategorizacija, ograničiti broj smještajnih jedinica po porodici i na taj način povući limit“, kaže je Nino Dubretić, vlasnik agencije za privatni smještaj u Dubrovniku.

Dubrovčani inače teško dolaze do nekretnine, bez obzira na to je li reč o kupovini ili dugoročnom najmu, ali kako se dodaje, ograničavanje broja apartmana dočekuju sa oprezom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.