Vesti iz sveta

16.03.2016. 16:30

Cdm.me

Autor: Nova Ekonomija

U mesarama u Crnoj gori pronađeno meso sa opasnim bakterijama

Poslednji izveštaji Uprave za inspekcijske poslove u Crnoj Gori upalili
su crveni alarm i naterali kupce da se zapitaju kakvo meso kupuju i
konzumiraju.

Nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima u CG tokom prva dva meseca ove godine uništeno je 162,5 kilograma mesa, zbog prisustva bakterija „listerija“, a privremenu zabranu rada dobilo je više proizvodnih objekata.

Naime, zbog prisustva bakterije listerija monocitogenes u proizvodima od mesnih prerađevina, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima „Primato P“ iz Danilovgrada, „Velmont doo“ iz Podgorice i Klanici sa preradom „Burko“ iz Bijelog Polja.

Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije „listerija“, a simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, i paralize različitih mišića.

„U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako ističu, inspektori su u ovim objektima rešenjima naredili preduzimanje svih propisanih mera.

Nakon provera u maloprodaji uništeno ukupno 162,5 kg mesa, a razlozi uništavanja mesa, kažu u Upravi, bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji.

„Neuredni nalazi odnosili su se najviše na mikrobiološku neispravnost prerađevina od mesa (ćevap, pljeskavica i roštilj kobasica, briseve), koje se proizvode u maloprodajnim objektima mesa (mesare, sektori mesa), što govori o nedovoljnom vođenju računa o higijeni tokom rukovanja mesom, kao i o nedovoljnoj obučenosti uposlenih“, navodi se u saopštenju UIP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.