Svet

29.06.2023. 13:09

CNBC

Autor: Čedomir Savković

U SAD kroz kovid pomoć pronevereno 200 milijardi dolara

Foto: Pixabay

Svet

29.06.2023. 13:09

U Sjedinjenim Američkim Državama je pronovereno više od 200 milijardi dolara federalnih zajmova koji su bili namenjeni pomoći malim preduzećima tokom pandemije koronavirusa, saopštila je nadležna državna inspekcija.

Kancelarija generalnog inspektora je u novom izveštaju procenila da je najmanje 17 odsto od 1.200 milijardi (1,2 biliona) dolara koje je isplatila Uprava za mala preduzeća (SBA, Small Business Administrtation) pogrešno potrošeno na lažne privrednike, preneo je CNBC.

Kako se navodi, ukradeno je više od 136 milijardi dolara iz programa zajma u slučaju ekonomskih problema kao i 64 milijarde dolara iz zajmova za plate.

Program zaštite plate je garantovao kredite malim preduzećima, pojedincima i neprofitnim organizacijama, koji su bili podložnu oprostu ako zajmoprimac ispuni određene uslove.

Program je obezbedio zajmove sa niskom i fiksnom kamatnom stopom za pomoć organizacijama u pokrivanju operativnih troškova.

SBA je ukupno  isplatila 400 milijardi dolara EIDL fondova (Economic Injury Disaster Loan) i 800 milijardi dolara zajmova iz Programa za zaštitu plata tokom trajanja programa.

Generalni inspektor je saopštio da je ogroman broj prevaranata koje je privukla „laka zarada“ uspeo da iskoristi prednosti programa, jer je SBA ublažio svoju internu kontrolu u žurbi da raspodeli pomoć malim preduzećima koja su bila u problemima tokom pandemije.

SBA je u pismu uključenom u izveštaj osporila zaključke generalnog inspektora.

Ipak, istrage kancelarije generalnog inspektora dovele su do više od 1.000 optužnica, 803 hapšenja i 529 osuđujućih presuda u vezi sa prevarom u programima zajma, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, te istrage su dovele do toga da su savezne agencije za sprovođenje zakona zaplenile ili vratile skoro 30 milijardi dolara ukradenih kredita,.

Očekuje se da će se hiljade ovih istraga nastaviti u narednim godinama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.