Vesti iz sveta

01.12.2023. 09:33

Saopštenje, Biznis i finansije

Autor: Čedomir Savković

U sektoru obnovljive energije najveći rast zaposlenosti

Foto: PxHere

Postavljanje solarnih panela

U proizvodnji obnovljive energije (obnovljivi izvori energije, OIE) u svetu, tokom 2022. godine zaposlenost je iznosila skoro 7,3 odsto i veća je nego rast zaposlenosti u drugim oblastima koja je porasla za 2,3 odsto u istom periodu.

Za nešto više od decenije, broj zaposlenih u ovoj industriji porastao je sa 7,3 miliona na 13,7 miliona ljudi, od kojih najviše, preko 5,5 miliona, radi u Kini, a potom u Brazilu i SAD. Potražnja za kadrovima, posebno u proizvodnji solarne energije, je tolika da je teže obezbediti radnike nego ulaganja, preneo je portal Biznic i finansije.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (MOR), globalno tržište rada se sporo oporavlja od pandemije korona virusa.

U 2022. broj zaposlenih je porastao za 2,3 odsto a ove godine će taj rast iznositi samo jedan procenat. Međutim, u nekim sektorima privrede, poput proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, rast je znatno brži.

Prošle godine je u toj industriji zaposleno milion novih radnika, piše u izveštaju „Obnovljiva energija i poslovi“ koji je uradila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) zajedno sa MOR.

Koliko je ovaj rast dinamičan najbolje ilustruje podatak da je pre 11 godina u proizvodnji „zelene“ energije radilo 7,3 miliona ljudi, a prošle godine 13,7 miliona.

Taj sektor će nastaviti da raste ako bude bilo radnika, do kojih je trenutno teže doći nego do novca za ulaganja. Pojedine struke, poput električara, već su deficitarne na tržištu, a neke će to tek postati u budućnosti.

Nasuprot radnicima, novca za projekte ima sve više. Na to je uticala i energetska kriza izazvana napadom Rusije na Ukrajinu, zbog koje su mnoge države počele da tragaju za novim izvorima energije.

Prošle godine, vrednost investicija u obnovljive izvore energije porasla je za 43 odsto u odnosu na 2020. godinu, dostigavši 499 milijardi dolara. Najveći deo tog novca otišao je u projekte solarne i energije koja se dobija iz vetra.

Zelena energija još nije stala na zelenu granu

Uprkos tome što proizvodnja energije iz obnovljivih izvora iz godine u godinu raste, ona još uvek nije široko rasprostranjena. Razlog za to su donekle geografski uslovi, jer na nekim teritorijama nema dovoljno sunca ili vetra, ali i materijalni, budući da nabavka i instalacija opreme za proizvodnju obnovljive energije nisu jeftine. Zato su proizvodnja i najveći broj zaposlenih u ovom sektoru koncentrisani u nekoliko zemalja.

Od ukupnog broja zaposlenih u ovoj delatnosti, skoro dve trećine njih je prošle godine radilo u Aziji. Najviše radnika u „zelenoj“ energetici imala je Kina, koja je zapošljavala 41 odsto svetske radne snage u ovoj grani privrede, a sledili su je Brazil i SAD.

SOLARNA ENERGIJA

Prošle godine, najviše zaposlenih u proizvodnji obnovljive energije je radilo u sektoru solarne energije, 4,9 miliona ljudi. Ovaj sektor najviše traži kadrove, zbog rasta koji solarne tehnologije beleže na tržištu. U 2022. je oboren rekord u širenju kapaciteta za proizvodnju solarne fotonaponske energije – za samo godinu dana ti kapaciteti su prošireni sa 141,2 GW na 191,4 GW. Od ukupnih kapaciteta za proizvodnju solarne energije, 45 odsto se nalazilo u Kini, a sledile su je SAD, Indija, Brazil, Holandija, Nemačka, Japan, Španija, Australija i Republika Koreja.

HIDRICENTRALE

Proizvodnja energije iz hidroelektrana prošle godine je zapošljavala 2,3 odsto više ljudi nego u 2021. godini, odnosno 2,5 miliona. Među njima je nešto manje od dve trećine radilo na održavanju postrojenja i sličnim poslovima, oko 30 odsto na izgradnji i instalaciji opreme, a tek šest procenata u proizvodnji energije.

BIOGORIVA

U proizvodnji i upotrebi biogoriva prošle godine je radilo 2,5 miliona ljudi, najviše u proizvodnji sirovina za biogoriva. Osnovne sirovine za pravljenje biogoriva su skrob i šećeri koji se pretvaraju u etanol, kao i ulje od kojeg se proizvodi biodizel. Dobijaju se uglavnom iz biljnih ulja, životinjskih masti koje preostaju iz fabrika za preradu mesa i od iskorišćenog ulja za prženje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.