U Turskoj raste inflacija, Erdogan insisitra na akciji

Foto: Pixabay

Inflacija je u Turskoj je prema zvaničnim podacima dostigla 21,3 odsto, prenosi Financial Times. Povećanje inflacije u toj zemlji beleži se šesti mesec za redom, u trenutku kada je turski predsednik nastavio sa smanjenjem kamatnih stopa, iako ga stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da utiče na stabilnost cena.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nastavio je da insistira na intervenciji centralne banke, uprkos sve većim upozorenjima o rizicima koji ugrožavaju stabilnost cena i turske nacionalne valute, lire.

Najnoviji podatak o inflaciji objavio je turski institut za statistiku Turkstat i bio je veći od procene analitičara koji su smatrali da će biti 20,7 odsto.

Ipak, opozicione stranke u Turskoj tvrde da zvanični podaci potcenjuju stvarni nivo inflacije u toj zemlji.

Kemal Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne partije, izjavio je da će se pojaviti nepozvan u Turkstatu, nakon što je ta ustanova odbila zathev da sa njim ugovori sastanak.

Turska kompanija Erenli dobija zemljište bez naknade u Leskovcu
Turska ekonomija tone u recesiju

On je ranije izneo sumnje u pouzdanost zvanične statistike nakon što je Erdogan tvrdio da će, suprotno ortodoksnoj ekonomskoj teoriji, smanjenje kamatne stope pomoći u borbi protiv inflacije.

Kiličdaroglu je ranije tvrdio da je prava inflacija u Turskoj oko 40 odsto.

Kako je prenela Slobodna Evropa, Erdogan je imenovao novog ministra finansija Nuredina Nebatija, nakon što je njegov prethodnik Lutfi Elvan  podneo ostavku zbog aktuelne situacije.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.