Uber dobio pravnu bitku za nastavak poslovanja u Londonu

Foto: Pixabay

Uber je u ponedeljak dobio pravnu bitku u Londonu, nakon što je sud presudio da kompanija za deljenje vožnji može da nastavi sa poslovanjem u tom gradu, piše Politico.

London predstavlja jedno od ključnih tržišta za Uber i ova presuda je veliki udarac za gradonačelnika Londona Sadika Kana u njegovoj dugogodišnjoj borbi protiv kompanije.

Kan je prvi put opozvao licencu za poslovanje Uberu 2017. godine jer kako je tada rekao kompanija nije bila "sposobna i ispravna" za poslovanje u glavnom gradu - potez koji je Uber osporio.

Saobraćajna uprava Transport za London (TfL) oduzela je licencu Uberu zbog 14.000 "prevarantskih putovanja", sa vozačima bez dozvole, koji se preuzeli postojeće naloge, izlažući putnike riziku.

Uber je tvrdio da je to bila greška u aplikaciji koju je zloupotrebila "banda kriminalaca", a ne rašireni bezbednosni problem.

U ponedeljak je Vestminsterski prekršajni sud presudio da je Uber dovoljno poboljšao svoje sisteme, kao i nadzor i komunikaciju.

"Uprkos njihovim propustima, smatram da su oni sada sposobna kompanija koja zaslužuje licencu", rekao je Tanvir Ikram zamenik glavnog magistrata u svojoj odluci.

Prevozna uprava Londona saopštila je da će "pažljivo nadgledati Uberovo pridržavanje propisa i brzo preduzeti mere ako ne ispune tražene standarde".

Britanski vrhovni sud raspravljao o još jednom slučaju koji bi mogao imati ogroman uticaj na kompaniju, sud treba da odluči da li su vozači Ubera zaposleni ili nezavisni izvođači posla što u velikoj meri može uticati na poslovanje ove kompanije.

I dalje nije poznato kada će sud doneti presudu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara