Ukrajina formalno zabranila registraciju ruskih vakcina protiv COVID-19

Foto: Pixabay

Ukrajina je formalno zabranila registraciju ruskih vakcina protiv koronavirusa, prema uredbi koju je vlada te zemlje objavila u sredu, prenosi Euractiv.

Ukrajina je zaostala za drugima u pokretanju programa vakcinacije protiv koronavursa, koji je zarazio više od 1,25 miliona Ukrajinaca i ubio 23.934 građana.

Ali ukrajinske vlasti su više puta rekle da zemlja neće koristiti ruske vakcine, poput Sputnjika V, nazivajući ih "hibridnim oružjem Rusije protiv Ukrajine".

"Registracija vakcina ... čija je proizvodnja izvršena u državi koju je ukrajinski parlament priznao kao državu-agresora, zabranjena je", navodi se u uredbi Vlade Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da je Kijev obezbedio 20 miliona doza vakcina od indijskog Instituta za serume, a vlada se nada da će započeti vakcinaciju svojih 41 miliona stanovnika sredinom februara.

Vlada Ukrajine takođe je dogovorila kupovinu 1,9 miliona doza po ceni od 18 dolara po dozi od kineskog Sinovac Biotech-a, a takođe očekuje da će iz Poljske dobiti 1,2 miliona doza AstraZeneca vakcine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.