Umesto da izgubi, Ilon Mask zaradio preko 50 miliona nakon nagodbe sa regulatorima

JD Lasica from Pleasanton, CA, US, Wikimedia

Akcije Tesle koje je osnivač Tesle Ilon Mask kupio 2018. godine za 20 miliona dolara, kako bi platio kaznu koju mu je izrekla Komisija za hartije od vrednosti sada vrede 97 miliona dolara, što znači da je nakon plaćanja kazni Mask zaradio gotovo 50 miliona dolara, prenosi Electrek

Komisija je 2018. godine pokrenula sudski postupak protiv Maska zbog prevare, tvrdeći da je slagao investitore kada je na Tviteru objavio da je "osigurano finansiranje" da isključi Teslu sa berze za 420 dolara po akciji.

Mask je kasnije priznao da je cena akcije, odnosno broj 420, bila šala koja se odnosi na marihuanu i da je cilj njegove objave bio da zabavi svoju devojku. 

Kao deo nagodbe, Mask je pristao da odstupi sa mesta predsednika odbora, a Tesla i Mask su morali da plate po 20 miliona dolara novčanih kazni.

Mask nije želeo da Tesla plati njegov sukob sa Komisijom, a s obzirom da on nije mogao direktno da plati Teslin deo, odlučio je da kupi akcije Tesle u vrednosti od 20 miliona dolara.

Na taj način je indirektno platio Teslinu kaznu, a u tom procesu je završio sa 71.000 dodatnih Teslinih akcija.

Obzirom da su Tesline akcije u prethodnim nedeljama obarale sopstvene rekorde, Mask je zapravo uvećao svoju imovinu.

Deonice proizvođača električnih automobila juče su premašile 1.400 dolara a prosečna šestomesečna tržišna kapitalizacija preduzeća dostigla je 138 milijardi dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara