Vakcinacija smanjuje bogatstvo "kovid-milijardera"

Foto: Pixabay

U zdravstvenoj industriji pandemija koronavirusa dovela je do velikih bogatstava veoma brzo. Međutim, vakcinacijom, sada ta bogatstva istom brzinom nestaju, pisao je Bloomberg, a prenosi Startit.

Pandemija je jasno pokazala brojne propuste u u svetskoj ekonomiji, propuste vlada i međunarodnih institucija da se obezbede i pripreme u slučaju globalne pandemije. Brojne kompanije popunile su tu prazninu, ubrzano razvijajući nove tehnologije ili se prilagođavajući novim potrebama i vanrednim okolnostima.

Sada, kada se te okolnosti polako smiruju, jasno je da vrednost koju su generisale te kompanije nije dugog veka.

Jedan od tih primera je južnokorejska kompanija Seegene koja proizvodi testove za COVID-19. 

Seegene je razvio svoj test krajem januara prošle godine i kompaniji je vrednost skočila za 919 odsto na vrhuncu potražnje. Kada je potražnja opala, opala je i vrednost kompanije, a bogatstvo osnivača spalo je sa 1,6 milijardi na oko 800 miliona dolara.

Slično je i s malezijskim proizvođačem rukavica Top Glove Corp. Kada je tržište shvatilo da će biti manje potrebne nego u jeku pandemije, počela su klađenja protiv kompanije, i usledio je pad od preko 40 odsto cene akcija, što je osnivačima i vlasnicima kompanije s računa zbrisalo 9 milijardi dolara. 

Iako su pojedine kompanije iskoristile trenutak povećane vrednosti za pozicioniranje na tržištu recimo, za otkup sopstvenih deonica ili nova ulaganja, većina je preko noći stekla stotine miliona ili čak milijarde, da bi gotovo preko noći izgubili većinu stečene dobiti, piše Startit.

Na osnovu ovakvih kretanja na tržištu, stiče se utisak da je ekonomija korone vrsta mehura, i da povećana potražnja u najvećem broju slučajeva neće biti dobra za kompanije koje su najpre morale da razviju kapacitete, a potom i da se bore sa naglim opadanjem potražnje.

Pravi pobednici najverovatnije će biti proizvođači vakcina, koji su u jeku pandemije pronašli nove metode proizvodnje, koji će biti korisni i nakon ove krize. Kriza je dobra prilika za brzu zaradu i rizične poteze, ali samo trajna vrednost na tržištu može da pruži stabilnost i zaštiti kompaniju od ovakvih problema.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.