Vesti iz sveta

13.07.2015. 16:30

B92

Autor: Nova Ekonomija

Varufakis: Grčkoj će sada biti još gore

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da će Grčkoj posle postizanja dogovora o novom paketu pomoći sa kreditorima biti samo gore.
Varufakis je ocenio da Evropgrupu potpuno kontroliše Nemačka, da su Grčkoj „smestili“, kao i da je referendum „protraćena šansa“.
„Nadam se da će naša vlada istrajati nan a resktrukturiranju duga, ali ne vidim kako će nemački minister finansija (Volfgang Šojble) ikada to potpisati: Ako potpiše, to će biti čudo”, izjavio je Varufakis u intervjuu za „Nju stejtsmen“.
Varufakis je ocenio da su uslovi koje je Grčka prihvatila u zamenu za novi paket pomoći apsolutno nemogući. 
„To je ona vrsta predloga koju date drugoj strani kada ne želite da postignete sporazum”, rekao je Varufakis.
„Ova zemlja mora da prestane da se pretvara, moramo da prestanemo da uzimamo nove kredite praveći se da smo time rešili problem, kada smo svoj dug načinili još manje održivim uz mere dodatne štednje, koja dodatno urušava ekonomiju i vodi u humanitarnu krizu”, kazao je on. 
Varufakis je opisao petomesečne pregovore kao mučan proces, „kao kada mačka juri sopstveni rep“. 
„Pitali bi nas šta ćemo sa stopama za PDV, a zatim bi odmah odbili naš predlog. Svoj nisu iznosili. Pre nego što smo mogli da se bilo šta dogovorimo, prešli bi na drugu temu, kao što je privatizacija. Postavili bi pitanje šta ćemo sa njom, odbili bi naš predlog, a onda prešli na sledeću temu… Smestili su nam“, rekao je Varufakis. 
Bivši ministar u razgovoru iznosi prilično jasan stav ko je za to kriv i ko rukovodi stavovima Evrogrupe – nemački ministar Volfgang Šojble. 
„To je kao dobro naštimovan orkestar, a on je dirigent“, rekao je Varufakis i dodao da „mali šum“ pravi samo francuski ministar Mišel Sapin. 
Ipak, Varufakis kaže da uprkos tome što Nemačka ima glavnu reč, Angela Merkel odaje drugačiji utisak. 
„Koliko sam razumeo, ona je drugačija. Ona je pokušavala da spusti loptu, smiri Ciprasa i govorila mu je da ne brine, da će naći rešenje, da samo treba uraditi domaći zadatak, sarađivati sa trojkom“, rekao je Varufakis, koji lični kontakt sa Merkelovom nije imao. 
Varufakis je izneo i tvrdnju da Evrogrupa pravno nije utemeljena i da ne postoji nikakav sporazum o njenom osnivanju. 
„Imamo nepostojeću grupu koja je dobila ogromnu moć da upravlja životima Evropljana. Ona ne odgovara nikome, jer ne postoji u zakonima, nema beleški, sve je poverljivo. Nijedan građanin ne zna šte se tamo izgovora. To su praktično odluke o životu i smrti, a njen nijedan član ne odgovara nikome“, rekao je Varufakis. 
Varufakis, koji je svoje povlačenje sa mesta ministra finansija opravdao „saznanjima da će to pomoći Ciprasu u pregovorima“, najavio je i autorski tekst za nemački „Cajt“ u kome je optužio Šojblea da je već zacrtao izlazak Grčke iz evrozone. 
Veoma zategnut odnos Varufakisa i Šojblea nijedna strana nikada nije skriavla od javnosti, a grčki profesor ekonomije sada kaže da mu je lično Šojble rekao da je „grexit“ važan deo Šojbleovog plana za Evropu. 
„Nisam pisao ovaj članak kao grčki političar koji kritikuje način na koji nemačka štampa ocrnjuje naše razumne predloge, koji kritikuje odbijanje Berlina da ozbiljno razmotri naš umereni plan restrukturiranja dugova, koji kritikuje odluku Evrogroupe da da zeleno svetlo ECB da zatvori naše banke. Pisam sam ovaj članak kao Evropljanin koji posmatra kako se razvija poseban plan za Evropu – plan doktora Šojblea“, naveo je Varufakis. 
Kako je dodao, u članku koji će biti objavljen u četvrtak, postavljaju se dva pitanja čitaocima Cajta: 
„Da li je ovo Plan koji vi odobravate?“ i „Da li je smatrate da je Plan dobar za Evropu?“ 
Grčka i lideri Evropske Unije postigli su jutros dogovor o merama koje Grčka treba da preduzme u zamenu za novi trogodišnji paket pomoći toj zemlji vredan 86 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.